U Bjelovaru obilježena 30. obljetnica osnutka legendarne postrojbe Specijalne jedinice policije "Omege"

24.02.2021. 11:29:00

Jučer je u Bjelovaru ispred spomen obilježja svim poginulim policajcima Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske obilježena 30. obljetnica osnutka Posebne jedinice policije PU Bjelovar, koja jedinica je 15.11.1991. promjenila naziv u Specijalna jedinica policije PU Bjelovarsko - bilogorake "Omege".

Tom prilikom su svečano položeni vijenci i zapaljene svijeće, a povodom 30. godišnjice osnutka ”Omega”, legendarne postrojbe Specijalne jedinice policije sa sjedištem u Bjelovaru koja je svojevremeno okupljala psihofizički najsposobnije djelatnike iz policijskih postaja Bjelovar, Križevci, Koprivnice, Đurđevac, Virovitica, Čazma, Daruvar, Grubišno Polje i Pakrac.

Minuta šutnje u spomen poginulih vitezova

Na početku je minutom šutnje odana počast svim poginulim pripadnicima Omega, ali i svim policajcima. Vijence su ispred spomenika potom položili članovi Udruge specijalne policije na čelu s predsjednikom Mariom Đurakom. Vijence je su položili i Jakob Bukvić, načelnik PU Bjelovarsko-bilogorske i Hamdija Mašinović, pomoćnik načelnika te Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata. Potom je Damir Vrabec, policijski kapelan u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj te u vojarni ”Bilogora” u Bjelovaru, predvodio molitvu ”Oče naš”

Osnovani na današnji dan

Put Omega, koa ni drugih postrojbi nije bio nimalo jednostavan. U situaciji kada je policija predstavljala jedinu organiziranu oružanu formaciju za suprotstavljanje sve militantnijem neprijatelju koji je započeo s izvođenjem terorističkih aktivnosti, odlukom Ministra unutarnjih poslova RH u PU bjelovarsko-bilogorskoj ustrojava se Posebna jedinica policije. Dana 23. veljače 1991. godine u Bjelovaru je osnovana jedinica koja odlukom ministra unutarnjih poslova RH dana 15. studenog 1991. godine mijenja naziv u Specijalna jedinica policije.

Srčanost, domoljublje, hrabrost, odlučnost…

Trideset godina je prošlo od 1991. godine, slavne i teške ratne godine kada su se tek nazirali temelji buduće države, nove vojske, policije i granica. U odnosu na sve kasnije godine Domovinskog rata, 1991. godina je više nego ijedna izrastala na srčanosti, dragovoljnosti i domoljublju, na snalaženjima i improvizacijama u okolnostima u kojima nije bilo dovoljno ljudi, opreme, naoružanja, obučenosti…

Ničega tada, te 1991. godine zapravo nije bilo dovoljno osim srca, hrabrosti, zanosa i želje onih malobrojnih, a najvećih, koji su prvi krenuli u obranu domovine.

Jedni od prvih bili su i pripadnici Specijalne jedinice policije Omege.

Sukobi s nadmoćnijim neprijateljem

Zbog specifične situacije u gradu Bjelovaru, gdje su smještene četiri neprijateljske vojarne, Jedinica je dislocirana na područje mjesta Mala Pisanica u nastavni centar Kukavica i na planinarskom domu Kamenitovac.

Prvo vatreno krštenje dogodilo se 2. ožujka 1991. godine u Pakracu. Omege su bile kontinuirano prisutne u Pakracu, sudjelovale su u sukobima sa JNA i četnicima u Glini, Siraču, Kusonjama, Doljanima (oslobađenje vojarne), Daruvaru, Grubišnom Polju, Bjelovaru (oslobađanje vojarne), Lipiku, u operaciji Otkos 10, Slavonskom brodu, Maslenici, akcijama Poskok i Medački džep te na kraju na Južnom bojištu te Bljesku i Oluji.

Poginuli pripadnici Omega

Pripadnici Omega su u vremenskim intervalima od siječnja 1993. do kolovoza 1995, obnašali borbene zadaće i držali položaje razgraničenja na Velebitu. Također su u vremenskim intervalima od 1993. pa sve do 2001. godine obnašali zadaće u dubrovačkom zaleđu. Tijekom Domovinskog rata u obrani suvereniteta RH živote su položili Željko Cindrić, Ivica Filković, Dražen Baniček, Dubravko Lukačević, Davor Hegedić i Saša Rakijaš. Teže i lakše je ranjeno 50 djelatnika aktivnog i pričuvnog sastava.

Foto: Ivan Karačony

Brojna odlikovanja za iznimna djela

Kroz jedinicu je prošlo 302 djelatnika djelatnog sastava i 418 pričuvnih djelatnika. Zbog izuzetnog zalaganja tijekom Domovinskog rata, odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odlikovano je Spomenicom domovinskog rata 235 pripadnika postrojbe od čega njih šest posmrtno:

Red bana Josipa Jelačića -2 djelatnika,

Red kneza Domagoja – 17 djelatnih i 4 pričuvna djelatnika,

Red Nikole Šubića Zrinskog – 19 djelatnika i 1 pričuvni (posmrtno) djelatnik,

Red hrvatskog križa – 10 djelatnika,

Red hrvatskog trolista – 76 djelatnih i 18 pričuvnih djelatnika,

Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana – 6 djelatnika,

Medalja Bljesak – 88 djelatnih i 74 pričuvnih djelatnika,

Medalja Oluja – 128 djelatnih i 90 pričuvnih djelatnika.

Odlikovani za iskazano junaštvo

Specijalna jedinica policije Omege je odlukom predsjednika države 2012. godine odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njihovih na okupljanju što većeg broja bivših pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava SJP Omege i njima pridruženih osoba s područja Republike Hrvatske, promicanjem i održavanjem identiteta postrojbe SJP PU bjelovarsko-bilogorske Omege, obilježavanje pogibija njihovih pripadnika, važnijih obljetnica, bitnijih zbivanja i događaja, posebice onih iz Domovinskog rata, čuvanjem uspomena na Domovinski rat i na herojska djela njegovih sudionika, te iniciranjem i sudjelovanjem u njegovom znanstvenom, umjetničkom, vjerskom i spomeničkom iskazivanju, zaštitom časti i dostojanstva poginulih u Domovinskom ratu.

Izvor: bjelovar.live/Foto:Ivan Karačony

Izvorni autor: Ivan Karačony/Mario Đurak

Autor: