U Bugojnu pokop četiri nestala, likvidirana i nakon 27 godina pronađena Hrvata

19.03.2021. 10:28:00

U petak, 19. ožujka, ministar Grlić Radman sudjelovat će, kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, na 27. obljetnici razmjene bugojanskih logoraša u Bugojnu, na blagdan sv. Josipa.

Na gradskom katoličkom groblju u Bugojnu, ministar Grlić Radman prisustvovat će posljednjem ispraćaju i pokopu četvorice logoraša na Rostovu u 12, 30 sati, koji su bili pripadnici 104. brigade HVO Eugen Kvaternik – Bugojno, objavljeno je na stranici hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U Bugojnu i Mostaru pokop četiri nestala, likvidirana i nakon 27 godina pronađena tijela iz skupine 19 nestalih bugojanskih Hrvata, javlja dnevnik.ba. U crkvi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu u petak od 11 sati bit će služena sveta misa zahvalnica za oslobođene logoraše i ujedno misa zadušnica za pokojne uz izravan prijenos na Radioteleviziji Herceg-Bosne.

Na taj dan bit će posljednji ispraćaj četiri nestala, likvidirana i nakon 27 godina pronađena tijela iz skupine 19 nestalih bugojanskih Hrvata.

Tijela Ante Markulje, Dragan Miličević i Franje Jezidžića bit će pokopana u petak u zajedničkoj grobnici u Bugojnu, a tijelo Zorana Galića bit će, po želji obitelji, pokopano dan poslije u Mostaru, kazao je Mario Mostarac, predsjednik hrvatske Udruge logoraša Bugojna koji je bio gost u Otvorenom programu Mirjane Šimunović.

Na Spomen obilježju na gradskom katoličkom groblju položit će vijence i upaliti svijeće za sve poginule, zarobljene i nestale Hrvate Bugojna u 10 sati, nakon čega će prisutni nazočiti svetoj misi u crkvi sv. Ante Padovanskog u 11 sati.

Podsjetimo, Hrvate su zarobili pripadnici Armije BiH, zatočili ih na nogometnom stadionu u tom gradu a tamo su kao zatočenici identificirani u popisima koje su napravili predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Tih su 19 Hrvata iz bugojanskog zatvora odveli pripadnici postrojbe “El moujahid”, koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, a činili su je dragovoljci pristigli iz islamskih zemalja.

Njihova je baza bila na Rostovu, a prema prikupljenim svjedočenjima oni su zarobljene bugojanske Hrvate tamo podvrgnuli zlostavljanjima te su ih nakon toga likvidirali.

Za posmrtnim ostatcima još 15 ubijenih zarobljenika i dalje se traga.

Izvor: Narod

Izvorni autor: ig/foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.