U Bugojnu pokopani pripadnici HVO-a: ‘Od BiH očekujem da rasvijetli ratni zločin’

20.03.2021. 09:12:00

Posmrtni ostaci četvorice pripadnika HVO-a iz skupine od 19 nestalih bugojanskih Hrvata, čija su tijela pronađena prošlog ljeta, ispraćeni su uz počasti u petak u Bugojnu u prisustvu obitelji, predstavnika stradalničkih udruga i visokih hrvatskih dužnosnika.

U pitanju su četiri tijela iz skupine od 19 nasilno odvedenih Hrvata iz logora Armije BiH. Ukopu su nazočili najviši hrvatski dužnosnici u BiH predvođeni dr. Draganom Čovićem kao i izaslanici predsjednika RH i Vlade RH i to general pukovnik Marijan Mareković i Gordan Grlić Radman ministar vanjskih i europskih poslova. Uz pokop tijela nestalih obilježit će se i 27 obljetnica razmjene 294 hrvatska logoraša iz logora Stadion, prenosi Večernji list.

Ministar Grlić Radman je u izjavi za javnost posebno emotivno govorio budući da je njegov otac podrijetlom iz Bugojna, te se još uvijek ništa ne zna o sudbini njegova rođaka Miće Grlića. On je pozvao vlasti BiH da konačno rasvijetle sudbinu nestalih.

“Doista bi vlasti BiH, koje žele prihvatiti europske vrijednosti, trebale rasvijetliti okolnosti ovoga zločina. Svjedoci smo pronalaska posmrtnih ostataka četvorice nestalih Bugojanaca. Tu je kršeno humanitarno pravo i sve konvencije. Treba nastaviti i potragu za preostalih 15 nestalih”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova, koji je u Bugojnu bio izaslanik hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića.

U Bugojnu je u hrvatsko-bošnjačkom sukobu prognano oko 15.000 Hrvata, oko 300 je ubijeno, a još uvijek se veliki broj vodi kao nestali.

“Njihove obitelji očekuju odgovore na ta pitanja kako bi ih s dostojanstvom i pijetetom pokopalo”, dodao je Grlić Radman.

Tijela Ante Markulje, Dragan Miličević i Franje Jezidžića pokopana su u petak u zajedničkoj grobnici u Bugojnu, a tijelo Zorana Galića bit će, po želji obitelji, pokopano dan poslije u Mostaru.

U 10 sati je obavljeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule, zarobljene i nestale Hrvate Bugojna ispred spomen obilježja na katoličkom gradskom groblju u Bugojnu. U crkvi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu u 11 sati služena je sveta misa zahvalnica za oslobođene logoraše i ujedno misa zadušnica za pokojne. Nakon mise bio je posljednji ispraćaj odvedenih, likvidiranih i pronađenih logoraša na Rostovu koji su bili pripadnici 104 brigade HVO Eugen Kvaternik Bugojno.

Izvor: Narod

Izvorni autor: ig/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.