U Ćelijama obilježena 31. obljetnica okupacije mjesta

07.07.2022. 20:55:00

ĆELIJE - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Ćelijama u četvrtak je obilježena 31. godišnjica okupacije toga mjesta, stradanja hrvatskih branitelja i civila te progonstva mještana, a na obilježavanju je bio i predsjednik RH Zoran Milanović.

Vijence i svijeće su, osim hrvatskog predsjednika i vrhovnoga zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića, položila i izaslanstva mještana Ćelija i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Napad brojčano nadmoćnijih snaga velikosprskog agresora na Ćelije počeo je 7. srpnja 1991. godine, a 9. srpnja mjesto je okupirano i spaljeno.

Ćelije su bile prvo razoreno hrvatsko mjesto u Domovinskom ratu, a tijekom okupacije ubijena su 33 branitelja i civila.

Ratni zapovjednik obrane mjesta Anđelko Kralj rekao je novinarima kako su mještatni otišli u progonstvo, nakon što je na današnji dan 1991. godine na svaku kuću palo po nekoliko granata.

Bilo je dosta ranjenih, stanovništvo je otišlo u zbijeg, a branitelj Ivan Mikac i danas se vodi kao nestala osoba, dodao je Kralj.

(Hina)

Izvorni autor: HINA/Foto:Ilustracija/spomenik/Ćelije

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.