U Gašincima održana vojna vježba ‘Stabilnost 21/1’

27.04.2021. 16:03:00

Na vojnom poligonu Gašinci u utorak je održana vojna vježba “Stabilnost 21/1”, a riječ je o jednoj u nizu vojnih vježbi koje se održavaju povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske pod nazivom “Hrvatski bedem 1991.-2021.”.

Vježbom se ocjenjuje operativna sposobnost 36. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji KFOR-a na Kosovu.

“Vojna vježba je odlična, a vojnički posao najteži. Ljudi za prosječnu plaću u blatu simuliraju, a u stvarnosti stvarno pucaju i izloženi su pogibelji. Svaka čast onima koji se za ovako nešto odluče. Sve je profesionalno, to je naša vojska bez koje ne bi bilo države“, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

U Gašincima su, osim predsjednika Mialnovića bili i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić.

Uz pet nacionalnih vojnih vježbi, Hrvatska vojska od travnja do lipnja provodi i četiri međunarodne, sa saveznicima i partnerima.

„Spremnost je na nivou kao što se očekivalo. Siguran sam da će postrojba biti jako dobro pozicionirana među našim partnerima i saveznicima. Kroz dosadašnje misije i operacije bili su iznimno cijenjeni. Hrvatska vojska je opremljena hrvatskom opremom čime dajemo podršku hrvatskoj obrambenoj industriji“, rekao je ministar Banožić.

Načelnik Glavnog stožera OSRH izjavio je kako je vježba, kao završni čin priprema pokazala da su vojnici spremni za zadaću na Kosovu.

„Po prvi puta od našeg sudjelovanja u operaciji KAFOR šaljemo i jednu satniju koja će tamo imati važnu ulogu i široki spektar zadaća. Kontingent koji ide na Kosovo u listopadu ove godine veći je za otprilike sto vojnika koji su danas vježbali“, rekao je admiral Hranj. (Hina)

Foto: MORH / M. Čobanović

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto: MORH / M. Čobanović

Izvorni autor: HINA/Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.