U Glini završilo obilježavanje 30. godišnjice ‘Gromova’

15.05.2021. 17:02:00

Polaganjem vijenaca uz spomen-obilježje Suza, te svečanom akademijom, u Glini je u subotu završilo višednevno obilježavanje 30. obljetnice 2. gardijske brigade “Gromovi”.

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je ta brigada dala izuzetno veliki doprinos obrani domovine i prošla je sva ratišta.

“Drago mi je da danas Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade čuva tradiciju i okuplja članove brigade, te da u partnerstvu i suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja podupire i razvija sve one programe koji su važni za našu populaciju”, rekao je Medved.

Jednako tako, dodao je, važno je i svi smo ponosni, da danas to slavno ime Gromova pronosi Druga bojna, koja djeluje u sastavu Gardijske mehanizirane brigade sa sjedištem u Petrinji, te što ga zelene beretke pronose diljem svijeta kao elitna postrojba HV-a.

“Hrabrimo naše prijatelje ratne veterane i ratne invalide koji su i danas, iako zbog epidemioloških razloga ne smijemo imati velika okupljanja, ipak simbolično iz Gline uputili svoju poruku. S ponosom se i nakon 30 godina sjećamo tih hrabrih ljudi”, rekao je ministar Tomo Medved.

Na svečanosti u Hrvatskom domu, ministar je spomenuo i što je sve Vlada u protekle četiri godine učinila za hrvatske branitelje, od stambenog zbrinjavanja i oko 70.000 preventivnih sistematskih pregleda te korištenja sredstava EU fondova za braniteljske projekte do ulaganja oko 328 milijuna kuna za četiri veteranska centra u Hrvatskoj, od kojih je jedan u Petrinji.

Svoj borbeni put, kako je rečeno na svečanosti, brigada je počela u Glini, prilikom neprijateljskog napada na policijsku postaju. Nakon toga brigada, kroz koju je prošlo 950 domoljuba, od kojih je njih 205 dalo život za domovinu, troje je nestalo, a oko 1400 je bilo ranjeno, sudjelovala je u najvećim redarstvenim operacijama “Maslenica”, “Bljesak”, “Una”, “Oluja” i drugima.

O borbenom putu brigade više je bilo riječi na svečanoj akademiji gdje su, uz Tomu Medveda, govorili i jedan od osnivača i ratni zapovjednik brigade general pukovnik Drago Matanović, predsjednik udruge veterana Druge brigade Ivan Krupec, te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora državni tajnik Tugomir Majdak.

Svečanost su svojim nastupom uveličali članovi HKUD Glinska tamburica.

Vijence su uz spomen-obilježje položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnike brigade, u ime Vlade RH ministar Tomo Medved, u ime Hrvatskog sabora izaslanik predsjednika Sabora državni tajnik Tugomir Majdak, čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, te predstavnici zbora gardijskih brigada i specijalne policije, te braniteljskih udruga.

Zajedničku su molitvu za poginule branitelje, uz blagoslov, predvodili vlč. Branko Čagelj i vlč. Ivica Mađer. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: HINA/Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.