U HDZ-u su zbog saslušanja Dragana Kovačevića toliko zabrinuti da će ga čak pokušati zabraniti

05.10.2022. 16:29:00

To što radi Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije je protuzakonito. Nemaju oni ovlasti saslušavati, kazao je Branko Bačić (HDZ). SDP-ovac Arsen Bauk je, pak, upozorio da predsjednik Antikorupcijskog vijeća može svakoga pozvati, ali nitko mu se nije obavezan odazvati

Bivši predsjednik Janafa Dragan Kovačević potvrdio je sinoć u intervjuu za RTL televiziju da namjerava sutra doći u Sabor, kako bi svjedočio na sjednici Antikorupcijskog vijeća.

 

– To mi je sveta dužnost jer sam dobio poziv, rekao je Kovačević. Na saslušanju o gašenju rafinerije u Sisku, naglasio je, odgovorit će na sva pitanja koja će mu biti postavljena.

 

No, jučer je postalo jasno da su u HDZ-u zbog tog saslušanja toliko zabrinuti da će ga čak pokušati zabraniti. Otkrio je to predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, gostujući na N1 televiziji. 

– To što radi Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije je protuzakonito. Nemaju oni ovlasti saslušavati, njih, prema članku 52.a poslovnika imaju matična radna tijela. Nacionalno vijeće nije matično radno tijelo. Prema tome, oni to ne mogu napraviti. Može to ili matično radno tijelo ili se može za ovu temu osnovati istražno povjerenstvo. Nikola Grmoja to zloupotrebljava i mi ćemo se kao Odbor za Ustav očitovati na zahtjev potpredsjednika Nacionalnog vijeća, izjavio je Bačić. Potpredsjednik ovog vijeća je HDZ-ov zastupnik Damir Habijan.

 

Smatra da se za temu o gašenju rafinerije može osnovati istražno povjerenstvo - Branko Bačić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Smatra da se za temu o gašenju rafinerije može osnovati istražno povjerenstvo – Branko Bačić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Čeka se zahtjev

 

Tvrdnja Branka Bačića da bi Kovačevićevo saslušanje bilo protuzakonito počiva na činjenici da je saborski poslovnik u rangu organskog zakona i donosi se većinom svih zastupnika. U poslovniku se dosta navodi da matično radno tijelo, odnosno saborski odbor, može organizirati javno saslušanje. Je li to zabranjeno i drugim radnim tijelima koje osniva Sabor, trebao bi odlučiti Odbor za Ustav u kojem većinu imaju zastupnici vladajuće koalicije. Sjednica Odbora za Ustav jučer u poslijepodnevnim satima još nije bila sazvana, a predsjednik tog tijela Dražen Bošnjaković (HDZ) kazao nam je da će to moći učiniti tek kada mu stigne Habijanov zahtjev što ga je Bačić najavio.

 

Plenković: Optuženik Kovačević izmišlja da bi sebe zaštitio

 


Premijer Plenković jučer je ponovio da se neće odazvati na saslušanje pred članovima Antikorupcijskog vijeća, kojeg je, uvjeren je, barem posredno inicijator Dragan Kovačević.


– Riječ je, naravno, o pokušaju USKOK-ovog optuženika, dakle kriminalca, koji sada izmišlja stvari s nekakvog sastanka da bi vjerojatno zaštitio sebe. Misleći valjda da ja imam veze s njegovom ulogom optuženika za sve ono što se zbivalo u Janafu. Neka se on brine o tome koliko je novca nestalo iz Janafa. Odazvati se na inicijative Mosta koji to rade zbog vlastitog PR-a, s predtekstom USKOK-ovog optuženika, odgovor je – nula, izjavio je predsjednik Vlade.

– Čuo sam tu Bačićevu izjavu, ali ne mogu ništa reći jer nisam još dobio taj zahtjev za očitovanje i ne znam što će u njemu biti, kratak je bio Bošnjaković. Poslovnik, inače, propisuje da Odbor za Ustav, između ostalog, »rješava sporove o djelokrugu radnih tijela Sabora«. Pravna podloga za očitovanje o Habijanovom zahtjevu, znači, postoji. Odbor za Ustav bi stoga potencijalno mogao donijeti odluku da Antikorupcijsko vijeće ne može saslušati Dragana Kovačevića, ali nemaju za to još puno vremena, samo do sutra u 11 sati.

 

»Zaustavite Grmoju«

 

Ni Grmoja, međutim, ne sjedi skrštenih ruku. Predsjednik Antikorupcijskog vijeća ističe da se naoružao pravnom argumentacijom kojom će odgovoriti ako Odbor za Ustav odluči da se saslušanje Kovačevića ne smije održati.

 

– Sasvim je očitio da me nastoje zaustaviti po svaku cijenu, ali neće moći. U banani su, oni u Odboru za Ustav imaju većinu i mogu donijeti kakvu god žele odluku, ali ja se na to mogu u potpunosti oglušiti. Drugo, razgovarao sam s pravnicima i jasno je da mi HDZ zapravo ne može ništa. Ja, sukladno Odluci o osnivanju Nacionalnog vijeća, mogu sazvati tematsku sjednicu i možemo svakoga saslušati temeljem pritužbi i predstavki o Ini, a cijeli niz sam ih već dobio, rekao nam je Grmoja.

 

Njegovo mišljenje dijeli SDP-ovac Arsen Bauk, član Odbora za Ustav.

 

– Predsjednik Antikorupcijskog vijeća može svakoga pozvati, ali nitko mu se nije obavezan odazvati, to je sve. Nekad je bilo »zaustavite Reuters«, sada je »zaustavite Grmoju«, ali mogu eventualno zabraniti Kovačeviću ulazak u Sabor, procjenjuje Bauk.

Izvor: novilist.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Portal Novi list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.