U HRVATSKOJ DANAS 1313 NOVOZARAŽENIH: Na sjeveru zemlje razmatra se testiranje brzim antigenskim testovima

16.11.2020. 12:50:00

U protekla 24 sata zabilježeno je 1.313 novih slučajeva zaraze, javio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj danas je 15.699. Među njima je 1.816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent.

U protekla 24 sata oporavilo se 2.507 osoba, a testirano je njih 4.861. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 85.519 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 1.313 u protekla 24 sata.

68.738 osoba se oporavilo, od toga 2.507 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminule su 33 osobe, dosad 1.082 osobe. U samoizolaciji je trenutno 35.071 osoba.

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao konferenciju za medije.

Na konferenciji za medije rečeno je da je stožer u komunikaciji s županijama koje imaju velik broj zaraženih, kako bi se tamo brzom antigenskim testovima testirale najrizičnije skupine ljudi.

“U odnosu na prošli ponedjeljak imamo manje slučajeva, Možemo govoriti o usporenom rastu, jer je u brojnim županijama zabilježen manji broj slučajeva. No, ipak je riječ o ponedjeljku, vikendom se manje testira”, rekla je na konferenciji za medije Bubaš.

“U razgovorima smo sa županijama koje imaju visoke brojke da bismo radili brze antigenske testove”, dodala je.

Davor Božinović potvrdio je da je stožer u komunikaciji s stožerom Garda Zagreba o masovnom testiranju. Božinović je rekao da to mora odlučiti zagrebački stožer, koji će se danas sastati.

“Kako mi vidimo, testiranje antigenskim testovima može pridonijeti brzoj trijaži”, rekao je Božinović.

Božinović je rekao da su dosad podnesene 24 prekršajne prijave protiv ugostitelja te da je naplaćeno više od 600 tisuća kuna kazne.

“Što se tiče ilegalnih okupljanja, dodatno će se angažirati i policija i civilna zaštita i Državni inspektorat. Pozivam sve koji imaju informaciju da se održavaju ilegalni partiji… policija se već pokrenula u smislu izvida… molim sve, da ne bismo kaznili sve ugostitelje, sve koji su se angažirali u primjeni mjera i uložili sredstva da bi bili u stanju održati poslovanje, pozivam sve koji imaju informaciju da se bilo što odvija izvan predviđenog radnog vremena da obavijeste policiju, civilnu zaštitu ili inspektorat. Sigurno će se djelovati vrlo strogo”, kazao je Božinović.

Osvrnuo se i na nadolazeće obilježavanje dana sjećanja.

“To su odluke koje se tiču događaja koji traju od par desetaka godina do stotina godina. Teško je reći da će tradicija tek tako nestati. Odgovoran je pristup anticipirati da će se nešto dogoditi i onda stvoriti epidemiološke okvire. Radi se na provedbi protokola, donesena je odluka da 18. neće moći raditi u Vukovaru ugostiteljski objekti nakon 18 sati“, govori Božinović.

“Ako ne budemo bilježili početak trenda smanjenja, razmotrit ćemo nove mjere. Ne bih govorio o kojim mjerama se priča, ali to može biti ograničenje okupljanja i smanjenje rada određenih djelatnosti i da se radi što više od doma”, rekao je Božinović.

Visoke brojke u nekim županijama povezuju čak i s obiteljskim okupljanjem iz rujna, kazala je Bubaš.

“Ako možemo govoriti da se u jednoj županiji krčka epidemija i nije se smirila od rujna, nije poanta samo fizičkog razmaka i prozračivanja. Mislim da smo došli do toga da trebamo voditi računa o socijalnom distanciranju. Moramo smanjiti broj kontakata koje ostvarujemo“, rekla je, posebno apelirajući na mlade, a zato se razmišlja o brzom antigenskom testiranju u sjevernim županijama.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.