U Hrvatskoj do sada 5368 oboljelih od gripe, 11 umrlih

30.01.2020. 14:46:00

Najviše oboljelih je na području Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije. Ukupno su od početka epidemije zabilježili 5368 oboljelih

Samo u prva četiri tjedna ove godine u HZJZ-u su registrirali 2458 pacijenata s dijagnozom gripe, a najviše oboljelih je u dobnoj skupini djece predškolske dobi.

Broj prijava je, ističu na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

- Ne znam koji je točno razlog jer udio cijepljenih nije toliko bitno veći nego lani da bi to utjecalo na rezultate. Za sad imamo dojave o 11 umrlih, no službene prijave su samo četiri. Riječ o je ljudima s kroničnim bolestima u starijoj životnoj dobi. Broj oboljelih je još u porastu tako da vrhunac vala tek očekujemo. Lani je bio u ovo vrijeme otprilike, no nemoguće je predvidjeti daljnji tijek kretanja - pojasnio je epidemiolog dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Trenutačno prevladava tip A gripe, najviše H1N1 podtip. Preporuke liječnika su izbjegavati mjesta na kojima boravi puno ljudi, redovito prati ruke te općenito brinuti o higijeni. Simptomi gripe uključuju visoku temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima.

Izvor: 24sata/Foto: Dreamstime

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.