U HRVATSKOJ POTVRĐEN NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM Osoba koja je bila u bliskom kontaktu s drugim zaraženim u Varaždinu pozitivna na Covid-19

07.03.2020. 08:40:00

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno 12 oboljelih osoba, priopćili su u subotu ujutro iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Radi se o bliskom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu, dodaje se u kratkom priopćenju.

Ovo je već četvrta osoba s koronavirusom u Varaždinu. Covid-19 je ranije potvrđen i kod tri osobe u Zagrebu te pet osoba u Rijeci. Dosad je u Hrvatskoj obavljeno više od 300 testiranja, a pod zdravstveni nadzor je stavljeno gotovo 4.000 ljudi.

Na konferenciji za medije Kriznog stožera Civilne zaštite u petak rečeno je da je kroz sustav socijalne skrbi u suradnji sa Centrom za krizna stanja KBC Zagreb osigurana psihosocijalna podrška osobama koje se nalaze u samoizolaciji/izolaciji.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Italiji ponovili su apel na sve građane da odgode putovanja u zahvaćena područja.

- Posebno naglašavamo da su poslodavci dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih sredstava za održavanje higijene ruku i vozila. Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa, rekli su u Kriznom stožeru.

- I dalje je na snazi stroga preporuka koju je uputio Stožer civilne zaštite RH zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom kako bi se potencijalno širenje koronavirusa u RH svelo na minimum.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja, naveli su u stožeru.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Ranko Šuvar

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.