U Hrvatskoj se ne proizvode novi branitelji već ispravljaju pogreške nekih drugih koji su traljavo odradili svoj posao!

30.12.2021. 10:42:00

Jučer se na jednom portalu, pod rubrikom “Politika i kriminal” pojavio tekst u kojem se Ministarstvo hrvatskih branitelja optužuje kako “uporno odbija odgovoriti tko su ti vještaci koji će proglašavati tisuće novih branitelja?”

Naime, zadnjim izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji postupak vještačenja stupnja tjelesnog oštećenja branitelja (popularno zvanog “stjecanje statusa HRVI-ja”) vraćen je iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom natrag u Ministarstvo hrvatskih branitelja, gdje su se branitelji i vještačili od samog osnutka ministarstva.

Kako iz dobro informiranih izvora saznajemo, nova liječnička povjerenstva u Ministarstvu hrvatskih branitelja imenuju se odlukom ministra, a na temelju javnog poziva i komisijske selekcije potencijalnih kandidata temeljem njihove stručnosti i dosadašnjeg vještačkog iskustva.

Naš izvor također tvrdi da je zahtjev dotičnog portala za objavljivanjem imena liječnika koji će raditi u novim povjerenstvima u suprotnosti s važećim odredbama GDPR-a, te da javna objava tih imena putem javnog pritiska može imati negativni učinak na njihovu vještačku objektivnost.

Što bi se, primjerice dogodilo, pita naš sugovornik, kada bi neki portal koji zagovara stavove protivnika Istanbulske konvencije zatražio javnu objavu imena svih liječnika i psihologa koji donose indikacije za promjenu spola u maloljetne djece?

Nadalje, s više dobro upućenih strana, konkretno od vještaka koji su godinama radili s braniteljima i u Ministarstvu hrvatskih branitelja i u ZOSI-ju, doznajemo da se u ovom slučaju nikako ne radi o “proglašavanju novih tisuća branitelja” kako se to tendenciozno tvrdi u naslovu teksta spomenutog portala.

Notorna je medicinska činjenica kako se stupanj tjelesnog oštećenja osobe s godinama životne dobi povećava, što se posebno odnosi na braniteljsku populaciju čije je obolijevanje po svim istraživanjima značajno više od opće populacije.

Stoga je jasno kako je osnovna zadaća novih povjerenstava u ogromnoj većini slučajeva ocjena promjene stupnja već postojećeg oštećenja organizma u hrvatskih ratnih vojnih INVALIDA, a ne proglašavanje novih BRANITELJA.

Dapače, svaki branitelj ima pravo temeljem bolesti podnijeti zahtjev za stjecanjem statusa ratnog vojnog invalida, ali ono što se često prešućuje u javnosti jest da je u protekle četiri godine na snazi bio postupak kliničke stručne procjene koji je u izrazito malom broju slučajeva (u odnosu na broj podnesenih zahtjeva) potvrdio uzročno-posljedičnu vezu između sadašnje bolesti branitelja i ratnih okolnosti.

Na koncu, kako saznajemo od naših sugovornika, nova će povjerenstva vještačiti i civilne žrtve rata po zakonu koji je za njih nedavno donesen, a što predstavlja jedan veliki civilizacijski iskorak u smjeru ispravljanja društvenih nepravdi spram te populacije.

U zaključku, možemo se samo upitati: što tu spada u politiku i kriminal?

Piše: Ante Rašić

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:google

Izvorni autor: Ante Rašić/Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.