U Hrvatsku stigao prvi hladni val; DHMZ izdao upozorenja, temperature bi mogle ići i do -15 °C

14.01.2021. 12:50:00

Osim DHMZ-a, oglasio se i HZJZ koji je objavio upute kako bi se ljudi znali zaštititi od niskih temperatura.

U Hrvatsku je stigao prvi hladni val ove zime. Zbog njega je posebno upozorenje objavio i Državni hidrometeorološki zavod, koji je za neka područja najavio umjerenu opasnost od djelovanja hladnog vala na zdravlje, a za neka područja i veliku opasnost.

Upozorenja su na snazi sve do nedjelje, a hladni val danas zahvaća tek područje Rijeke i Splita. Potom će se, najavljuju iz DHMZ-a, iz dana u dan širiti zemljom i već u nedjelju bi trebao zahvatiti cijelu Hrvatsku. Prema njihovom upozorenju, najveća opasnost od hladnog vala bit će na području Gospića, i to već od sutra, a od subote i na području Dubrovnika. Ista opasnost od nedjelje je najavljena i za područje Karlovca.

Već sutra će se hladni val značajnije proširiti zemljom, a zaobići će samo područje Zagreba i Osijeka, odnosno središnju i istočnu Hrvatsku. U subotu bi se trebao proširiti još više, pa će tako samo istok zemlje biti izuzet od hladnog vala, dok će u nedjelju biti zahvaćen i taj dio zemlje.

Upozorenje na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje DHMZ
Već danas hladni val u Splitu i Rijeci

Prema prognozi objavljenoj za danas, u Hrvatskoj će biti umjereno do pretežno oblačno, a povremeno će ponegdje padati kiša, a negdje snijeg. Snijeg će u unutrašnjosti padati mjestimice, osobito u prvom dijelu dana. U središnjim kopnenim predjelima moguća je i slaba kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom.

U drugom dijelu dana oborina će biti uglavnom u Dalmaciji, mjestimice malo kiše, ponegdje i snijeg, a na sjeveru zemlje očekuje se postupno smanjenje naoblake i česta sunčana razdoblja. Na kopnu će puhati slab vjetar, na istoku i umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Na Jadranu će puhati istočnjak i jugoistočnjak, a sredinom dana okrenut će na buru i jačati na jaku s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura bit će od 0 do 5 te između 6 i 10 °C na moru.

Već u petak temperature do -10°C

Već sutra bit će djelomice sunčano uz promjenljivu, u unutrašnjosti ponegdje i uz prolazno povećanu naoblaku te uglavnom bez oborina. Na kopnu će puhati slab vjetar, na istoku do umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena, mjestimice i jaka bura, koja će navečer biti u jačanju. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od -10 do -4, na Jadranu od -2 do 3. Najviša dnevna kretat će se od -2 do 3, na Jadranu od 4 do 8 °C.

Od subote će pak biti promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, koja će biti češća na Jadranu. U unutrašnjosti za vikend mjestimice može biti malo snijega, a u nedjelju na Jadranu ponegdje i kiša. Vjetar na kopnu bit će slab, za vikend do umjeren sjeverni, u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu će umjerena i jaka bura s olujnim udarima postupno slabjeti u nedjelju. Temperatura zraka bit će bez znatnije promjene, uz hladna i vrlo hladna jutra.

Temperature će ići do -15°C

Podsjetimo, o hladnom valu su ranije ovog tjedna za Telegram govorile i meteorologinja televizije N1 Tea Blažević i meteorologinja Nove TV, Ana Bago Tomac. Blažević je tada objasnila odakle tako niske temperature. “Ovaj val hladnoće ima veze sa skokom temperature na višim nadmorskim visinama iznad Sjevernog pola, odnosno sa stratosferskim zatopljenjem koje može utjecati na polarni vrtlog”, govori i nastavlja:

“To je područje niskog tlaka zraka iznad Sjevernog pola koje drži hladan zrak na okupu. Međutim, ako polarni vrtlog oslabi imamo prelijevanje polarnog zraka preko Arktika prema SAD-u i euroazijskom kontinentu. Upravo iz tog razloga ćemo imati dosta niske temperature.”

“Osobito je zabrinjavajuća hladnoća koja će biti na potresom pogođenom području gdje bi u nastavku tjedna minimalne temperature mogle biti i do -10°C, a još hladnije će biti u gorju gdje je moguće i -15°C. Hladno će biti i na obali gdje bi se temperature mogle spuštati do – 4°C, a u zaobalju i niže”, rekla je Blažević.

HZJZ objavio upute zbog niskih temperatura

DHMZ je objavio upozorenje na niske temperature, a HZJZ je pak objavio preporuke za javnost vezane za izlaganje niskim temperaturama. U preporukama su pojasnili kako se ponašati kako bi se zaštitili od niskih temperatura:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati Hitnu medicinsku službu – 194 ili Centar za žurne službe – 112.

Izvor: Telegram.hr/ FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Izvorni autor: Katarina Knežević/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.