U Hrvatsku stiže 4. toplinski val, ljeto će donijeti tektonske promjene! Pogledajte što nas čeka od ove nedjelje

21.07.2021. 22:50:00

Ovogodišnje ljeto će u Velikoj Britaniji označiti prekretnicu u poimanju vrućine, ali i razmišljanjima stručnjaka o tome problemu. Naime, prvi put u 167 godina, britanski je Meteorološki ured (Met Office) izdao narančasto upozorenje zbog ekstremnih vrućina na području Walesa te dijelovima južne, središnje i zapadne Engleske. Očekuje se da bi temperature ovih dana mogle doseći 33 stupnja, piše Science Alert.

Klimave definicije

Met Office je odlučio uvesti upozorenja za vrućinu, nakon što je tijekom tri toplinska vala prošloga ljeta preminulo gotovo 2500 ljudi. To je najveći broj smrti povezanih s vrućinom još od 2003. i toplinskog vala koji je u kolovozu zahvatio Europu. Dosad su upozorenja za vrućinu izdavana u skladu s javnim zdravstvenim planom i to samo djelatnicima u zdravstvenom sektoru kako bi zaštitili ranjivu populaciju, što je već, samo po sebi, klimava definicija, prenosi Danas.hr

No, niti u upozorenjima Met Officea nema puno napretka. Naime, oni koriste samo temperaturu kako bi upozorili na posljedice vrućina, pritom zanemarujući relativnu vlažnost zraka, brzinu vjetra i količinu Sunčeve svjetlosti, koji također imaju svog utjecaja. Upozorenje se aktivira tek kada postoji mogućnost prelaska praga vrućine najmanje 20 puta tijekom dva uzastopna dana i noći između. Prag vrućine se definira prosječnom ljetnom temperaturom svake britanske regije.

To je drugačije i od vlastite definicije vrućine, koja kaže da se vrućina javlja kada temperature prelaze prosjek tri dana zaredom i dvije noći između. No, revizija te definicije je važna, jer ekstremna vrućina utječe na zdravlje ljudi i prije negoli se ispune meteorološki uvjeti za proglašenje toplinskog vala.

U Hrvatsku stiže četvrti toplinski val

U Hrvatskoj je uglavnom sunčano diljem zemlje. Duž obale je pretežno vedro, puše umjerena bura, pojačana pod Velebitom, gdje je onda i promet malo sporiji. U drugom dijelu dana bura će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, javlja meteorologinja Tea Blažević za N1 televiziju.

Sutra na moru slično, uz buru i sjeverozapadnjak, tek će u danima vikenda zapuhati jugo. Vjetrom južnog smjera počet će stizati vruć zrak s jugozapada, tako da se čini da od nedjelje ulazimo u četvrti ovogodišnji toplinski val.

Načini zaštite

Ovakva upozorenja postaju važan dio prilagodbe na klimatske promjene, jer toplinski valovi postaju sve češći, dulji i intenzivniji. No, tek kad se prognoze kombiniraju s mjerama zaštite i učinkovitim priopćavanjem, rizik od pogibelji će se ublažiti. Iako su vremenski ekstremi predmet upozorenja već više od 30 godina, na globalnoj razini potrebno je uložiti više sredstava u istraživanje i bolju komunikaciju.

No, zato uvijek postoje jednostavni načini kako se zaštititi. Met Office je izdao nekoliko savjeta koji su primjenjivi bilo gdje na svijetu, ne samo u Britaniji. Tako savjetuju građanima da se rashlade kupanjem ili tuširanjem te upozoravaju da nagli ulazak u hladnu vodu može dovesti do šoka, a potom i utapanja. Naravno, treba piti i dosta tekućine, poželjno vode, a nije zgorega pored sebe imati i dinju ili lubenicu.

Preporučuje se i zamračivanje te prozračivanje domova otvaranjem prozora na strani gdje nema sunca, paljenjem ventilatora ili klima-uređaja te otvaranjem vrata. Preporučuje se i pojačana briga za starije, nemoćne, kronične bolesnike, trudnice i djecu mlađu od pet godina te izbjegavanje izlaska tijekom dana.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:lider.media

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.