U Irskoj uhićen Srbin zbog zločina u Borovu Selu 2. svibnja 1991.

18.09.2023. 08:51:00

Irska policija je ušla u trag Draganu Rakanoviću u njegovom domu u gradu  Portolaoise, okrug Laois, posve slučajno, piše Irish Daily Star. Optužen je za ratni zločin protiv hrvatskih policajaca u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine.

Irski medij iz Dublina piše da su je Rakanović uhićen nakon što je njegovo ime uneseno u računalni sustav “Garde PULSE” zbog manje nepovezane stvari – a zatreptalo je upozorenje da se za čovjekom s tim imenom traga zbog navodnih ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji.

Utvrđeno je da se traži 56-godišnji Srbin po imenu Dragan Rakanović zbog ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije prije više od 30 godina, prenosi Maxportal.

Tvrdi se da je maltretirao dvojicu policajaca koje su srpski nacionalisti držali u zarobljeništvu u Borovu Selu u svibnju 1991. godine.

Izvori kažu da je upozorenje na sustavu “Garda PULSE” bilo dio schengenske sheme, na kojoj europske zemlje dijele podatke o ljudima koje njihove države traže zbog zločina.

Policajci su saznali da se u Hrvatskoj traži čovjek s njegovim imenom i detektivi  Jedinice za izručenje u stožeru policije u Phoenix Parku u Dublinu prošli su petak otputovali u Portlaoise i uhitili ga.

Rakanović koji u Portlaoiseu  od 2013. godine je priveden na temelju naloga za izručenje iz Hrvatske i pojavio se pred Visokim sudom u Dublinu početkom ovog tjedna.

Njegov slučaj je odgođen i pušten je uz jamčevinu. Zatim se vratio u svoju obiteljsku kuću u četvrti Fairgreen u Portlaoiseu – gdje su ga pronašli novinari Irish Daily Stara

Dragan Rakanović (56) ispred svoje kuće u Portlaoiseu, tijekom razgovara s novinarom Michaelom O’Tooleom

Potvrdio im je da se pojavio na sudu, ali je njegov sin tada rekao da mu otac slabo govori engleski i da obitelj ne želi ništa komentirati te da čeka saslušanje Visokom sudu.

Petoricu muškaraca optužile su hrvatske vlasti zbog incidenta u Borovu Selu, u blizini Vukovara u istočnoj Hrvatskoj.

Jedan muškarac, Milan Marinković, osuđen je na tri i pol godine zatvora 2012. godine – ali još četvorici muškaraca koji su navodno sudjelovali u incidentu nije se moglo suditi jer su bili izvan zemlje.

Sva petorica su navodno sudjelovala u premlaćivanju dvojice hrvatskih policajaca koje su zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi u tadašnjoj Jugoslaviji.

Incident je počeo kada su četiri policajca u gradu ugledala jugoslavensku zastavu – i pokušala je zamijeniti hrvatskom. To je dovelo do sukoba s mještanima – pri čemu su sva četiri policajca ranjena. Dvojica su pobjegla automobilom, ali su druga dvojica zarobljena. Nakon zarobljvanja su mučena u pritvoru, piše Irish Daily Star i potom objašnjava sukob iz 2. svibnja 1991.

“Hrvatski šefovi su sljedeći dan poslali spasilačku ekipu – ali ti su policajci upali u zasjedu. Dvanaest članova spasilačkog tima i jedan srpski paravojni borac poginuli su u sukobu – prije nego što je Jugoslavenska Narodna Armija intervenirala kako bi uspostavila red.

Sukob je doveo do pogoršanja odnosa između Srba i Hrvata – a Jugoslavija se potom raspala. Hrvatska se tada u krvavom četverogodišnjem ratu izborila za neovisnost.”

Podsetimo, poslije godina skrivanja u noći s 30. na 31. ožujka također iz Irske je u Hrvatsku isporučen i Srbin Vojislav Buzaković, rodom iz Petrovaca kod Vukovara, koji se sumnjiči da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Buzaković je isporučen po optužnici koju je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podignulo protiv Buzakovića i još 8 osoba 4. rujna 2007. godine.

Njih se terete da su početkom kolovoza 1991. godine pa do kraja veljače 1992. godine u Petrovcima, u prostorijama milicije SAO Krajine, kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica, protupravno privodili, zatvarali, ispitivali, tukli i na druge načine zlostavljali civilne osobe.

Između ostaloga Buzaković se tereti i za sudjelovanje u fizičkom maltretiranju četiri osobe (Irineja Nađorđa, Janka Tirkajle, Mihajla i Pere Hardi).

Osim Vojislava Buzakovića u optužnicom se još terete Nikola Radojčić, Miroslav Ivan, Milenko Đurđević, Predrag Stojčević, Dragan Žakula i Duško Samardžić i Željko Vujić koji je jedini bio dostupan hrvatskom pravosuđu, ali je postupak obustavljen zbog smrti.

M.M. /Foto: Irish Daily Star

Izvor: Maxportal/Foto:arhiva/Borovo Selo

Izvorni autor: PDN/Maxportal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.