U istražnom zatvoru preminuo Pero Vincetić

01.08.2021. 16:57:00

Kako neslužbeno doznajemo, u   istražnom zatvoru, za sada pod neutvrđenim okolnostima,  preminuo je hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Bojne Frankopan, 164. brigade Hrvatske vojske (HV-a) i 106. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO)  Pero Vincetić (1968.). 

Pero Vincetić (1968. - 2021.)

Da podsjetimo, 

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku prošlog tjedna je uhitilo, a u petak 20. srpnja 2021. godine pokrenulo istragu protiv Marka Vidovića, odnosno Pere Vincetića, zvanog ‘Pero Konj’.

 Županijsko državno odvjetništvo ga tereti za ratni zločin nad osamdesetak srpskih vojnih zarobljenika i civila.

Sumnjiči ga se da je privodio, mučio i likvidrao ne samo srpske ratne zarobljenike, već i civile srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koje je sumnjičio da surađuju s vojskom Republike Srpske.

Pero Vincetić  tereti se da je u razdoblju od gotovo godinu dana, od svibnja 1992. do lipnja 1993. godine, kao zapovjednik 5. bojne Vojne policije HVO-a u Orašju, sam ili s podređenim pripadnicima HVO-a, nezakonito zatvarao, mučio fizički i psihički, a 23 zatočenih  je ubijeno, piše Jutarnji.

Zatvore je organizirao po školama, u atomskom skloništu i drugim mjestima. Marko Vidović, kako se trenutno zove, ima BiH i hrvatsko državljanstvo, a iz Orašja je pobjegao u Hrvatsku još devedesetih kad se Tužiteljstvo BiH zainteresiralo za njegovu ratnu prošlost.

Kako navode BiH mediji, Pero Vincetić  uhićen  je u predmetu realiziranom u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, u kojoj je podršku dao i tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz.

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO (Hrvatskog vijeća obrane), tužilac Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH je 2010. godine podigao optužnicu kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tokom 1992. i 1993. godine.

Iz Tužilaštva BiH navode da su sukladno Protokolu o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina kolegama u Hrvatskoj ranije predali dokaze za kazneno gonjenje Vincetića, koji je duže vrijeme bio nedostupan pravosuđu BiH, i koji se prema operativnim podacima nalazio na području Hrvatske.

Zadnjih je godina živio u Tovarniku, gdje ga je policija uhitila 21. srpnja 2021. godine.

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.