U izoliranoj Velikoj Britaniji strah od nestašice hrane i lijekova: ‘Novi virus je izvan kontrole‘

21.12.2020. 10:35:00

WHO tvrdi: Novi soj mogao bi biti zarazniji, ali nema nijednog dokaza o promjeni težine bolesti

Britanski premijer Boris Johnson sazvao je za ponedjeljak sastanak vladina ureda za izvanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebice teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

Ranije u nedjelju nekoliko europskih zemalja zatvorilo je vrata za putnike iz Britanije nakon što je ta zemlja pooštrila mjere u Londonu i na jugu Engleske kako bi suzbila širenje novog soja koronavirusa.

Glasnogovornica je rekla da će premijer predsjedati hitnim sastankom na kojem će se razgovarati o međunarodnim putovanjima, te posebice o stalnom teretnom prometu u i iz Velike Britanije.

Britanski ministar prometa Grant Shapps istodobno je pozvao sunarodnjake, posebice prijevoznike da ne putuju u luke u Kentu na jugu Engleske, upozorivši na Twitteru da se očekuju značajni poremećaji u tom području.

"Nakon najave francuske vlade da neće prihvatiti ni jednog putnika koji sljedećih 48 sati dolazi iz Velike Britanije pozivamo javnost, posebice prijevoznike da ne putuju u luke u Kentu ni prema drugim pravcima za Francusku", napisao je Shapps na Twitteru.

image
 Paul Faith

U međuvremenu, na Otoku je zavladala panika da će uoči Božića police u supermarketima ostati prazne, jer luka Dover je već zatvorila, a Francuska je zabranila da kamioni iz Velike Britanije prelaze njihovu granicu... Doduše, kamione iz Francuske smiju doći u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali procjenjuje se da će taj broj biti jako mali jer se vozači boje da će 'zapeti' na otoku.

Britanci su zabrinuti i činjenicom da će biti otežan i transport Pfizerovog cjepiva koje stiže iz Belgije. Čak i bez drame oko novog soja koronavirusa, Britanci su miljama daleko od plana da u ovoj godini cijepe više od milijun ljudu. Naime, sada su tek na 350.000...

Širi se popis zemalja koje ukidaju promet

Zemljama koje su prekinule prometne veze s Velikom Britanijom zbog novog soja koronavirusa koji se brzo širi tom zemljom u nedjelju navečer priključila se i Hrvatska.

"Hrvatska će iz opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa", objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru. "Prioritet je zaštita zdravlja građana", dodao je.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

image
Trajekt "Armorique" koji spaja Francusku i Englesku
 Fred Tanneau

Poljska i Danska zadnje su u nizu država koje privremeno obustavljaju zračni promet s Velikom Britanijom u strahu od nove varijante koronavirusa koja se pokazala zaraznijom, a slučajevi su već identificirani i u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, javljaju agencije u ponedjeljak.

Letovi iz Velike Britanije za Poljsku obustavljaju se od ponoći u ponedjeljak zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa, objavio je glasnogovornik poljske vlade na Twitteru.

Dansko ministarstvo prometa objavilo je da će letovi iz Velike Britanije za Dansku biti prekinuti od ponedjeljka u 10 sati u trajanju od 48 sati.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u subotu da je novi soj virusa izazvao brzi rast broja zaraženih i njegova vlada ojačala je ograničenja kretanja za London i obližnja područja čime su pale u vodu nade da će doći do nekih oblika popuštanja mjera za Božić.

image
 Martin Bureau

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

Irska uvodi 48-zahranu letova s Britanijom, a uvodi i ograničenje trajektnog prometa, piše agencija dpa.

Izvan Europe Argentina, Čile, El Salvador, Iran najavili su prekid zračnog prometa, a nešto ranije i Kanada.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi novi soj po prvim informacijama "mogao biti zarazniji", ali da nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se to još istražuje.

Novi virus izvan kontrole

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju za BBC da je "novi virus zvan kontrole".  

Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Europske unije, piše dpa.

Zdravstvene vlasti u Nizozemskoj i Italiji izvijestile su da je virus u varijanti kakva je opisana u Britaniji identificiran u njihovim državama prije nekoliko tjedana.

Nizozemski institut za javno zdravlje RIVM rekao je da je ta varijanta identificirala slučajnim uzorkom u Nizozemskoj početkom prosinca i da planira dalju istragu.

image
Terminal Eurostara u Parizu
 Franck Fife

Talijansko ministarstvo zdravstva rekao je da je jedan par po povratku iz Britanije zrakoplovom prije nekoliko dana bio zaražen novom varijantom. Stigli su u Rimu i iz zračne luke smješteni u izolaciju

Njemački virolog Christian Drosten rekao je da je novi soj već identificiran i u Njemačkoj.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) savjetovao je zdravstvenim vlastima i laboratorijima u Europi da analiziraju i sekvencioniraju uzorke novog soja virusa koji bi mogao biti zarazniji do 70 posto kako bi otkrili njegovo potencijalno širenje.

ECDC poziva i na testiranje, izolaciju i praćenje svih povezanih s tim slučajevima te da svaki mora biti dojavljen kroz Europski sustav za rano upozorenje i odgovor.

Stručnjaci se općenito slažu da će cjepiva protiv covida-19 biti učinkovita protiv novog soja.

image
 Niklas Halle‘n

Izvor: hina/Foto:Afp

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.