U Kijevu raste panika, obavještajci uvjereni: ‘Rusija sprema vojnu ofenzivu velikih razmjera, znamo i kad‘

03.12.2021. 17:55:00

Ukrajina neće učiniti ništa što bi moglo izazvati takav razvoj događaja, ali spremna je braniti se ukoliko Rusija krene u napad

Rusija je u blizini granice s Ukrajinom rasporedila više od 94.000 vojnika i moguće je da krajem siječnja sprema vojnu ofenzivu velikih razmjera, izjavio je u petak ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov pozivajući se na obavještajna izvješća.

Reznikov je rekao da Ukrajina neće učiniti ništa što bi moglo izazvati takav razvoj događaja, ali da je spremna braniti se ukoliko Rusija krene u napad.

"Naše obavještajne službe analiziraju sve scenarije, uključujući i onaj najgori. Dale su do znanja da postoji vjerojatnost eskalacije velikih razmjera od strane Rusije. Najizgledniji vremenski okvir da bude potpuno spremna za eskalaciju stanja je kraj siječnja", rekao je Reznikov.

Ukrajina je digla uzbunu jer su posljednjih tjedana primijećena "velika i neuobičajena" kretanja ruskih postrojbi na njezinoj granici, a ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba dramatično je izjavio da "ono što sad gledamo duž granice nije samo vojno pojačanje, jer je Rusija u proljeće dovela armadu na našu granicu i od tad je nije povukla".

Ukrajina i saveznici u NATO-u zabrinuti se da bi tinjajući sukob na istoku Ukrajine mogao buknuti u pravi rat.

Kijev vrši pritisak na EU i NATO da pripreme paket oštrih sankcija kako bi obeshrabrili Rusiju od pokretanja ofenzive.

"Eskalacija je izgledan scenarij, ali nije neizbježan i naš je zadatak spriječiti ga. Moramo cijenu eskalacije učiniti neprihvatljivom za agresora", smatra Reznikov.

Kremlj je na izjave Kijeva uzvratio optužbom da proklamirani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - predstavlja "izravnu prijetnju" Rusiji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov osudio je "agresivnu retoriku" ukrajinskih vlasti, ne isključivši vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

Moskva odlučno odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja "prijetnju" Rusiji, a da se NATO želi proširiti sve do njezinih granica.

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je u četvrtak ruskog kolegu da će Moskva platiti "visoku cijenu" ako napadne Ukrajinu i poziva je da pronađe diplomatski izlaz iz krize.

Lavrov je pak Blinkenu rekao da će Moskva odgovoriti bude li Ukrajina uvučena u američke "geopolitičke igre".

Blinken je također kazao da su veliki izgledi da se uskoro održi sastanak dvojice predsjednika, Joea Bidena i Vladimira Putina.

Kremlj je u petak potvrdio da su u tijeku pripreme za njihov razgovor putem videopoziva.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.