U Koprivnici svečano obilježena 30. obljetnica ustrojavanja ratne postrojbe 61. lad PZO Koprivnica

26.09.2021. 14:54:00

 

 

U subotu, 25. rujna, u Društvenom domu Vinica, svečano je obilježena 30. obljetnica ustrojavanja ratne postrojbe 61. laki artiljerijski divizijun PZO Koprivnica. Uz mnogobrojne aktivne članove Udruge Klub 61. Lad PZO Koprivnica, koja je proizašla iz istoimene ratne postrojbe, svečanosti su prisustvovali i ratni zapovjednici s područja Koprivničko-križevačke županije, predstavnici braniteljskih udruga te članovi obitelji.

Svečanost je vodio predsjednik Udruge Ranko Vrban, a okupljenima su se obratili Zvonko Beljo, izaslanik potpredsjednika Vlade Rh i ministra hrvatskih branitelja, Marinko Krešić, umirovljeni general Hrvatske vojske i glavni tajnik Hrvatskog generalskog zbora, Ivica Kancir, umirovljeni pukovnik i ratni zapovjednik 202 trbr PZO te u ime Grada Koprivnice Tomislav Golubić, pročelnik.

U sklopu svečanosti okupljeni su mogli razgledati izložbu fotografija “Nekad i sada”.

Postrojba 61. lad PZO Koprivnica organizirano je počela djelovati 21. rujna 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata prošla je gotova sva ratišta diljem zemlje od zapadno i istočno slavonskog, ličkog, srednje dalmatinskog i južno hercegovačkog bojišta. Postrojba je sudjelovala u oslobađajućim vojno redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja te vojnoj operaciji Una. Tijekom Domovinskog rata oborili su šest neprijateljskih zrakoplova i jedan helikopter. Kroz postrojbu je prošlo ukupno 1723 pripadnika, a kroz različite oblike i formacije, postrojba je djelovala sve do 2004. godine.

Izvor: koprivnica.hr/Foto:kckzz.hr

Izvorni autor: koprivnica.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.