Obilježavanje 30. obljetnice tragedije u kojoj je mučki ubijeno 20 hrvatskih branitelja

08.09.2021. 12:10:00

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Rakovom potoku te pred kapelicom Male Gospe i Mimohodom istine u Kusonjama nedaleko Pakraca, danas će se u miru i tišini, ali svečano obilježiti 30. godišnjica tragične pogibije 18 pripadnika A satnije 105. bjelovarske brigade i dvojice policajaca.

Podsjetimo, na Malu Gospu 1991. godine u zasjedi u mjestu Kusonjama, pobunjeni Srbi i pripadnici tzv. JNA ubili su 20 hrabrih branitelja, a dvije godine nakon toga na istome mjestu, prilikom komemoracije, od podmetnute mine smrtno su stradalo je još troje osoba. Na današnji dan u Kusonjama napadnuta je ophodnja 20 bjelovarskih branitelja.

Nakon duge i neravnopravne borbe, a tek nakon što im je nestalo streljiva, predali su se ranjeni i preživjeli branitelji koji su mučki ubijeni,a potom pokopani u masovnoj grobnici u Rakovom potoku kraj Kusonja.

O ovom tragičnom događaju snimljen je dokumentarni film ”Priča o zlatnom lančiću”, a kasnije i igrani film ”Broj 55” koji je naslovljen po kućnom broju kuće u kojoj su se herojski branili hrvatski junaci.

Hrvatski domoljubi

Tog nesretnog 8. rujna 1991. godine u Kusonjama su poginuli hrvatski branitelji: Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gadža, Petar Grubeša, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Anto Ivandić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Igor Stipić, Dubravko Štefulinac i Ante Tandara, a 1993. godine Stanko Palić, Mirko Pereš i Željko Šegović.

Na pogrebu 20 tisuća ljudi

One koji su se predali zločinci su prvo vezali žicom, potom zlostavljali, masakrirali i na kraju zvjerski pobili.

Bešćutni krvnici nakon zločina su tijela svih ubijenih tek sutradan kamionom odvezli u obližnji Rakov Potok i bacili ih u zajedničku grobnu jamu.

Pet mjeseci kasnije njihova su tijela ekshumirana te nakon bolne identifikacije konačno i dostojno pokopana.

Na bjelovarskom groblju Borik 5. veljače 1992. godine hrvatskim žrtvama se poklonilo i počast odalo više od 20 tisuća ljudi.

U samim Kusonjama na mjestu njihova stradanja po završetku Domovinskog rata uređen je Spomen park i u njemu izgrađena kapelica Male Gospe, dok je u Rakovu Potoku podignuto spomen obilježje. (ika)

Izvor: bjelovar.live/Foto: BJLive

Izvorni autor: bjelovar.live

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.