U Ministarstvu obrane otvorena knjiga žalosti za poginule hrvatske pilote

08.05.2020. 11:20:00

U Ministarstvu obrane u petak od 9 sati otvorena je knjiga žalosti za poginule pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luke Jagatića.

Natporučnik Novković, pilot HRZ-a i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbournu u Australiji. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila HRZ-a.

Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama.

Poručnik Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika.

Od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine.

Tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

Novković i Jagatić poginuli su jučer u padu vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 u četvrtak kod Biljana Donjih nedaleko Zadra.

Izvor: dd/h/Direktno.hr/Foto:MORH/F.Klen

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.