U napadu u Kabulu ubijeno najmanje 12 američkih vojnika. Više desetaka ranjeno

26.08.2021. 22:04:00

U NAPADU kod zračne luke u Kabulu ubijeno je najmanje 12 američkih vojnika.

Među mrtvima su 11 marinaca i jedan vojni liječnik, a ima i ranjenih. 

Glavni američki zapovjednik: Očekujemo nastavak napada ISIS-a, spremni smo poduzeti akciju

Glavni američki vojni zapovjednik, general Kenneth F. McKenzie, na presici u Pentagonu potvrdio je da je 12 vojnika poginulo u eksplozijama, a rekao je i kako je još 15 američkih vojnika ranjeno. 

Kazao je da se kod kabulske zračne luke dogodio napad koji su izvela dva bombaša samoubojice za koje se procjenjuje da su pripadnici Islamske države. Kazao je kako je tužan zbog smrti američkih vojnika te da će američka vojska nastaviti evakuacije iz Kabula. 

"Još uvijek istražujemo točne okolnosti napada", rekao je. 

Dodao je kako očekuje da će se napadi nastaviti te rekao: "Trenutno smo fokusirani na druge iznimno aktivne prijetnje zračnoj luci."

McKenzie je rekao da je SAD spreman poduzeti akciju protiv odgovornih za napad u Kabulu.

Podsjetimo, iza 15:30 po hrvatskom vremenu u Kabulu je odjeknula velika eksplozija. Dogodila se na ulazu u kabulsku zračnu luku, kod tzv. Abbey Gatea. Potvrđena je i druga eksplozija, koja se dogodila kod hotela Baron, od zračne luke udaljenog nekoliko stotina metara. 

Glasnogovornik Pentagona John Kirby ranije je potvrdio da ima ubijenih američkih vojnika. Nije naveo broj poginulih. Nije naveo ni broj ranjenih američkih vojnika, no potvrdio je da su na liječenju. 

Kazao je da i među Afganistancima ima žrtava. 

"Naše su misli i molitve s voljenima i kolegama svih onih koji su ubijeni ili ranjeni", napisao je Kirby na Twitteru.

Statement on this morning's attack at #HKIApic.twitter.com/Qb1DIAJQJU

— John Kirby (@PentagonPresSec) August 26, 2021

Američki dužnosnici čvrsto vjeruju da iza napada u četvrtak u zračnoj luci Kabul stoji ISIS-Khorasan grupa (ISIS-K), rekao je Reutersu izvor upoznat s brifinzima o Afganistanu u Kongresu. Drugi izvor iz američke vlade upoznat s obavještajnim aktivnostima rekao je da, premda američka vlada još sve istražuje, napad na aerodrom ima sve znakove napada ISIS-K. Upravo se napad ISIS-K i spominjao u brojnim upozorenjima koja su posljednjeg dana stizala i u kojima se navodilo da prijeti teroristički napad na zračnu luku u Kabulu. 

Pentagon je eksplozije okarakterizirao kao rezultat složenog napada koji je rezultirao brojnim američkim i civilnim žrtvama.

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.