U Pakracu se u petak i subotu odaje počast ubijenom hrvatskom policajcu Vladi Laučanu - TUŽNO SJEĆANJE

09.06.2023. 17:40:00

Vlado Laučan ujedno je i prva žrtva u Domovinskom ratu na području zapadne Slavonije

Trideset i dvije godine prošle su od zločinačkog čina ubojstva Vlade Laučana, hrvatskog policajca i prve žrtve Domovinskog rata na području zapadne Slavonije.

Kako navode iz Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, na području bivše općine Pakrac, danas gradova Pakrac i Lipik, u Domovinskom ratu poginulo je više od 300 hrvatskih branitelja iz cijele Republike Hrvatske.
Grad nikada nije pao

- U Pakracu je počeo Domovinski rat, u Pakracu je ubijen hrvatski policajac Vlado Laučan, prva žrtva srbočetničke agresije, na području Pakraca bio je prvi srbočetnički logor Bučje, na području Pakraca prva je masovna grobnica u kojoj su bili zakopani branitelji iz Bjelovara. Sve te datume pokušavamo na primjeren i dostojanstven način obilježiti, poručuju iz Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te pozivaju sve da se odazovu obilježavanju pogibije prve žrtve na području zapadne Slavonije.

- Ovom prilikom moramo naglasiti da su od poznatih događaja 1. i 2. ožujka 1991. godine, pa sve do VRO "Bljesak" sam Grad Pakrac branili hrvatski policajci, a postrojbe ZNG-a i HV-a držali su položaje oko Grada. U tom junačkom činu obrane, gdje su se vodile borbe "prsa o prsa" s četnicima i tzv. JNA u centu Grada, mnogi pripadnici hrvatske policije su poginuli ili ostali teški invalidi. Međutim, Grad nikada nije pao. Iz tog razloga želimo na primjeren i dostojanstven način obilježiti pogibiju prvog od nas, kažu iz Udruge.

Plakat turnira/ Foto: Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika
Plakat turnira/ Foto: Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika

Kao i prošle godine, program obilježavanja bit će podijeljen u dva dijela. Na sam dan pogibije Vlade Laučana, 9. lipnja, održat će se komemoracija i sveta misa, a idućeg dana na rasporedu je 14. Memorijalni nogometni turnir "Vlado Laučan".

U nastavku pogledajte program obilježavanja 32. godišnjice pogibije prve žrtve Domovinskog rata na području zapadne Slavonije.

Program obilježavanja

09.06.2023. godine (petak)

SPOMEN OBILJEŽJE NA TORANJSKOM PUTU

- 18,00 sati: Komemoracija na mjestu pogibije (Toranjski put)

- 19,00 sati: Sv. Misa u crkvi „Uznesenja blažene Djevice Marije“ u Pakracu

10.06.2023. godine (subota)

GRADSKI STADION PAKRAC (NK „HAJDUK“ PAKRAC)

14. MEMORIJALNI NOGOMETNI TURNIR „VLADO LAUČAN“

Sudjeluju: kategorija U-11 (djeca rođena 2012. godine i mlađi)

- 09,00 sati: Početak turnira

- 10,00 sati: Svečano otvaranje turnira

- 14,00 sati: Proglašenje pobjednika turnira

Izvor: mojportal.hr

Izvorni autor: Redakcija/Foto: Pakrački list/HNK Daruvar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.