U poslu s podmornicama Biden je Parizu izbio milijarde iz džepa i izostavio ih iz novog vojnog partnerstva. Ovakva razina bijesa koja stiže iz Francuske nije viđena od 2003.

18.09.2021. 08:54:00

Sjedinjene Američke Države (SAD) priznale su u četvrtak da su Francusku obavijestile samo nekoliko sati prije nego je posao službeno objavljen o svom dogovoru o isporuci podmornica na nuklearni pogon Australiji. Taj potez su francuski dužnosnici osudili i nazvali velikom izdajom jednog od svojih najbližih saveznika

Francuska je pokušavala postići svoj vlastiti sporazum vrijedan više milijardi dolara s Australijom, a francuski dužnosnici rekli su da je novi sporazum, koji je gospodin Joe Biden najavio u Bijeloj kući u srijedu s čelnicima Australije i Velike Britanije koji su mu se pridružili virtualnim putem, bio uvreda.

Savjetnik predsjednika Bidena za nacionalnu sigurnost obavijestio je Francusku u srijedu ujutro da su Sjedinjene Države postigle dogovor s Australijom, otkrivajući plan visokom francuskom diplomatu u Washingtonu istoga dana kada je Biden to objavio javnosti, rekao je u četvrtak visoki američki dužnosnik za The New York Times.

Razina bijesa koja je stigla iz Francuske podsjetila je na sukob između Pariza i Washingtona od 2003. godine zbog rata u Iraku i uključuje jezik koji od tada nije viđen. "To se ne radi između saveznika", rekao je Jean-Yves Le Drian, ministar vanjskih poslova u intervjuu za radio Franceinfo, nazvavši sporazum "unilateralnom, brutalnom, nepredvidivom odlukom".

Francuski dužnosnici opisali su isključenje svoje zemlje, članice NATO-a, iz novog britansko-australsko-američkog vojnog partnerstva kao trenutak koji će dodatno produbiti postojeći raskol između dugogodišnjih saveznika. Predsjednik Emmanuel Macron već je rekao da namjerava ostvariti "stratešku autonomiju" Francuske od SAD-a.

No, čak i dok su američki dužnosnici koprcali pokušavajući odgovoriti na bijes Francuza, odbacili su samu pomisao da se radi o ozbiljnom raskolu među saveznicima. Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, rekla je novinarima da su SAD obavijestile Francuze prije predsjednikove objave, ali da nemaju obvezu uključiti tu zemlju u svoj aranžman s Australijom i Velikom Britanijom.

'Ovo nije jedini globalni angažman ili globalno partnerstvo koje Sjedinjene Države imaju u svijetu', rekla je i dodala je da će SAD i Francuska i dalje biti partneri na niz drugih načina, napominjući da su 'Francuzi članovi G-7'.

Ipak, nedostatak konzultacija - i serviranje informacija o gotovom poslu u zadnji čas - razbjesnili su francuske dužnosnike u Washingtonu, koji su u četvrtak ljutito otkazali svečanu priredbu u svom veleposlanstvu u Washingtonu u znak protesta protiv, kako su nazvali, ishitrene i iznenadne političke odluke koja je nalikovala odlukama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Na pitanje što gospodin Biden misli o usporedbi s gospodinom Trumpom, Psaki je uzvratila da predsjednik ne razmišlja mnogo o tome.

  •  Australska mornarica

Izvor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia / Autor: N. N.

Philippe Étienne, francuski veleposlanik u Sjedinjenim Državama i domaćin otkazane zabave, rekao je u četvrtak da je o dogovoru saznao iz vijesti, nakon čega je uslijedio poziv Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Bidena.

Visoki američki dužnosnik rekao je da je Bidenova administracija uložila napore da izvijesti francusku vladu o predsjednikovoj najavi ranije u srijedu ujutro, ali nije mogla zakazati razgovore sa svojim francuskim kolegama prije nego što su se vijesti pojavile na internetu.

Ogorčenje Étiennea i Le Driana odražava činjenica da je Francuska imala vlastiti ugovor s Australijom, zaključen 2016., za konvencionalne, manje tehnološki sofisticirane podmornice. Taj posao od 66 milijardi dolara sada je propao, ali čini se da je oštra pravna bitka oko ugovora neizbježna.

'Nož u leđa', tako je Le Drian opisao australsku odluku, istaknuvši da Australija odbija dogovor o strateškom partnerstvu koje uključuje 'mnogo tehnoloških transfera i ugovor na razdoblje od 50 godina'.

Joe Biden, američki predsjednik

Joe Biden, američki predsjednik

Izvor: EPA / Autor: SARAH SILBIGER / POOL

Francuski dužnosnici u Washingtonu optužili su visoke američke dužnosnike da skrivaju informacije o dogovoru unatoč opetovanim pokušajima francuskih diplomata kako bi saznali više.

Étienne, jedan od najiskusnijih francuskih diplomata, priznao je u četvrtak u jednom intervjuu da je s Australcima bilo razgovora o rastućoj cijeni podmornica koje je Francuska trebala isporučiti Australiji, a koje čak nisu imale nuklearni pogon iako Francuska ima vlastitu flotu podmornica na nuklearni pogon.

Početkom ljeta, francuska vlada odbila je potpisati dokumente kojima se obvezuje na sljedeću fazu dogovora - očito zbog spora oko cijena. No, Étienne je rekao da se dogovor nije odnosio samo na obranu.

'To nije bio samo trgovački ugovor, već važan dio naše ukupne indo-pacifičke strategije', kazao je.

Psaki je istaknula da će Francuska i SAD i dalje biti važan partner Sjedinjenim Američkim Državama te da zajednički napori na pormicanju sigurnosti na području Tihog oceana neće biti ugroženi zbog napetosti oko posla s podmornicama s Australijom.

Međutim, čini se da Francuzi neće tek tako zaboraviti ovu izdaju te je u petak navečer stigla vijest da su povukli svoje veleposlanike iz Australije i Sjedinjenih Američkih Država kući na konzultacije.

Izvor: tportal.hr/Foto: Pool/ABACA

Izvorni autor: An. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.