U Požegi 15 djelatnika bolnice zaraženo koronavirusom, Kutina novo žarište

08.07.2020. 16:23:00

U Hrvatskoj su u utorak zabilježena 52 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 930. Među njima je 89 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije sedam je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Uz jedan importirani slučaj iz inozemstva, ostalih šest slučajeva povezani su s javnim i privatnim okupljanjima na području Brodsko-posavske županije. Dvije pozitivne osobe povezane su sa javnim okupljanjem (Čobanijada) u naselju Podcrkavlje na kojemu je već ranije potvrđeno više pozitivnih slučajeva.

Na području Krapinsko – zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je još 1 osoba pozitivna na koronavirus (Krapinske Toplice). U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan tri su osobe novooboljele od zarazne bolesti COVID-19. Jedna je osoba s područja grada Kutine, jedna je s područja grada Novske i jedna iz Siska. Poznat je izvor zaraze kod svih osoba te su svi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.

Pet pacijenata su s područja grada Zagreba, šest pacijenata s područja grada Petrinje, trinaest pacijenata s područja grada Kutine (dvanaest pacijenata povezano sa zajedničkom proslavom u lokalnom OPG-u), tri pacijenta s područja grada Siska, jedan pacijent s područja Hrvatske Kostajnice, jedan pacijent s područja Donjih Kukuruzara, jedan pacijent s područja Dvora, jedan pacijent s područja grada Novske i jedan pacijent je s područja Martinska Ves.

U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji jedna je novooboljela osoba od COVID-19. Riječ je o osobi s područja Otočca koja je bliski kontakt ranije potvrđene oboljele osobe.

Željko Glavić, ravnatelj Opće bolnice u Požegi, gostovao je u emisiji HTV-a Studio 4 i rekao kako je ukupno 15 djelatnika bolnice pozitivno na koronavirus.

“Nama je 25. lipnja jedna pacijentica koja nije znala da je pozitivna, bila je na nekoliko pregleda i time se zarazilo nekoliko naših djelatnika. Ukupno 15 djelatnika bolnice je pozitivno na koronavirus nakon svih testiranja i postupaka koji su provedeni. To je 6 liječnika, 7 medicinskih sestara, 2 spremačice. Ukupno s ovim pozitivnima 45 osoba u samoizolaciji. Lokalizirano je na tri odjela. Neurologija, plućni odjel i odjel za hitnu medicinu”, rekao je Glavić, dodavši da su Neurologija i plućni odjel stavljeni u Covid odjel, a da su svi djelatnici testirani i stavljeni u samoizolaciju.

U Kutini je održana konferencija za novinare, jer se tamo pojavilo novo žarište zaraze koronavirusom, zbog održane privatne zabave. Tamo je 13 slučajeva zaraze.

“Pogoršanje je krenulo od jednog događaja, proslave diplome i proširilo se po gradu. Naši epidemiolozi su poduzeli sve potrebne aktivnosti da uđu u kontakt svim kontaktima, da detektiraju sve zaražene, da stave ljude koji su eventualna prijetnja u samoizolaciju”, kazali su na pressici.

Pozvali su građane da ne osuđuju ljude koji su eventualno bili dio tog izvora.

“Nisu oni krivi. Virus je takav kakav je, to se dogodilo, ti ljudi to nisu željeli”, poručili su na pressici, dodavši da je testirano preko sto osoba, kao i svi koji su bili na spomenutoj proslavi.