U Puli pronađeno oko 60 tona eksplozivnih sredstava u kojima je bilo 5 tona eksploziva

05.11.2020. 08:43:00

U Puli je pronađeno oko 60 tona eksplozivnih sredstava u kojima je bilo 5 tona eksploziva, od ručnih bombi do topničkih projektila. Riječ je o neeksplodiranim sredstvima iz Drugog svjetskog rata pronađenih na Vallelungi u sklopu velike akcije čišćenja tog bivšeg vojnog područja. Već je jučer počelo i njihovo uništavanja na obližnjoj Marleri koje će trajati dva tjedna tijekom kojih će se čuti dvije eksplozije dnevno u razmaku od sat do dva.

Uništavanje se odvija u strogo kontroliranim uvjetima i nema opasnosti za građane, a po dovršetku čitave akcije područje će ponovno biti otvoreno za građane.

„Čim su otkrivene eksplozivne naprave, svjesni da to može predstavljati opasnost za zdravlje naših građana, odmah smo pokrenuli inicijativu da se ovaj prostor zaštiti i ogradi kako ne bi bilo slobodnog pristupa i da ne bi došlo do eventualnih neželjenih posljedica. Nakon toga pokrenuli smo postupak uklanjanja pronađenih sredstava i ovim se putem želim zahvaliti Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu obrane bez kojih samostalno ovo ne bismo mogli učiniti“, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić te podsjetio kako je država bivše vojno područje proglasila besperspektivnim i predala Lučkoj upravi Pula na upravljanje, a koja je u čitavom procesu pružila logističku potporu.

„Za čitavo ovo područje imamo razvojne planove koji će sigurno u budućnosti značiti veliki gospodarski rast i razvoj“, zaključio je Miletić.

Nakon što je Lučka uprava Pula od države u travnju 2018. godine dobila na upravljanje područje Vallelunge zbog izgradnje putničkog terminala, otkrivene su eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata. I od tada je bivša vojna zona zatvorena za posjetitelje.

Prva faza uklanjanja pronađenih zaostalih neeksplodiranih sredstava okončana je u veljači 2020., a uključivala je čišćenje drveća i niskoga raslinja. Situacija s pandemijom COVID-19 usporila je i prolongirala nastavak radova te je krajem lipnja 2020. dovršena druga faza sanacije terena koja je obuhvatila zbrinjavanje pronađenih sredstava i pripremu trase za dolazak oklopljenog bagera u suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite, Oružanim snagama Republike Hrvatske, Protueksplozijskom službom te Policijskom upravom istarskom. U rujnu ove godine započela je treća i završna faza uklanjanja neeksplodiranih naprava. Radovi su trebali biti okončani tijekom rujna, ali pronađena su sredstva i na dijelovima terena gdje se nisu očekivala.

Voditelj protueksplozijske službe MUP-a Marijan Nikolaus rekao je kako su tijekom akcije pregledali 10 tisuća četvornih metara na Vallelungi te je uklonjeno više od 8 tisuća metara kubnih različitog građevinskog materijala među kojima i ispod kojih je bilo oko 60 tona eksplozivnih sredstava. Govoreći o planovima za budućnost ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos rekao je kako će se na tom području izgraditi putnički terminal za pomorski promet koji bi primao i najveće brodove do 400 metara. „Ono što nas očekuje je ishodovanje lokacijske dozvole i razgovor s potencijalnim investitorima. Projekt će imati značajne gospodarske efekte ne samo za grad Pulu, nego i za cijelu Istarsku županiju“, zaključio je Brnos.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Barbara Ban/foto: Goran Šebelić/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.