U Saboru danas glasovanje o povjerenju ministru Ćoriću i izmjenama Ovršnog zakona

27.11.2020. 09:04:00

Zastupnici Hrvatskog sabora u petak će glasovati o oporbenom prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, izmjenama Ovršnog zakona i o upućivanju pripadnika Oružanih snaga RH u međunarodne mirovne misije.

Zastupnici će glasati o oporbenom prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, koji je potpisalo 40 oporbenih zastupnika. Na teret mu stavljaju pogodovanje investitoru u projektu vjetroparka Krš-Pađene, kojim je, kako tvrde, hrvatskim građanima naneseno oko dvije milijarde kuna štete, protuzakonita zapošljavanja, primjerice imenovanje ravnateljice Nacionalnog parka (NP) Krke Nelle Slavice, moguće povrede načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa te pogodovanje MOL-u na štetu Ine.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Saboru odbio sve oporbene zahtjeve za izglasavanje nepovjerenja ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću, oporbene argumente nazvao je smiješnima te je poručio da Ćorić ima njegovu potporu.

Ministar Ćorić referirao se na tri motiva oporbe za pokretanje povjerenja. U vezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene podsjetio je da je rješenje iz sedmog mjeseca 2017. doneseno nakon višestrukih konzultacija s Državnim odvjetništvom.

O imenovanju Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krke, Ćorić je rekao da je ministarstvo poštovalo presudu Upravnog suda u Splitu dajući jasno obrazloženje zašto je izabrana, a u vezi s imenovanjem Dragana Kovačevića za predsjednika Uprave Janafa ustvrdio je da s njime nije kontaktirao za vrijeme izbora i samog natječaja.

Saborski klubovi i zastupnici poduprli su u četvrtak šest predloženih odluka o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u devet međunarodnih mirovnih misija i operacija NATO-saveza, EU-a i UN-a u idućoj i 2022. godini. Predložene odluke su u skladu sa Zakonom o obrani, donosi ih Sabor na Vladin prijedlog, uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike, i prošle su te dvije faze, rekao je državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakup.

Saboru je predloženo da donese šest odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacijama potpore miru na Kosovu (KFOR), „SEA GUARDIAN“ u Sredozemlju, u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj, u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2, u operaciji potpore miru “EU NAVFOR Somalija – ATALANTA“ te u UN-ovim operacijama potpore miru.

Zastupnici će u petak raspravljati i o Konačnom prijedlogu zakona o provedbi Uredbe EU-a o promicanju pravednosti i transparentnosti za poslovne korisnike usluga internetskog posredovanja. Ta zakonska inicijativa od ključne je važnosti za zaštitu mikro, malih i srednjih poduzeća kao prvih korisnika tih usluga te za izradu zakonodavnog okvira kojim se jamči pošteno i učinkovito tržišno natjecanje. Osim toga, ključno je da se malim i srednjim poduzećima omogući sve za rast na jedinstvenome digitalnom tržištu preko vlastite internetske stranice i internetskih platformi, navodi se u obrazloženju.

Pred zastupnicima će se naći i Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o upućivanju zaštitnih pratitelja leta. Tim se zakonom potvrđuje taj sporazum kako bi njegove odredbe, u smislu hrvatskog Ustava, postale dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske.

Sporazumom se definiraju važni pojmovi te područje njegove primjene, mjerodavna tijela za njegovu provedbu, operativni postupci, opće odgovornosti stranke pošiljateljice i stranke primateljice, upravljanje aktivnostima zaštitnih pratitelja leta, edukacija i tehnička pomoć i pitanje troškova, rješavanje sukoba u tumačenju, pitanja poput izmjena i dopuna te njegovo stupanje na snagu.

Sporazum sadržava odredbe kojima je svrha jačati suradnju između stranaka unaprjeđujući sigurnost pružanja usluga zračnog prijevoza putnika ili kombinirane usluge zračnog prijevoza prema državnim područjima stranaka te od ili između njih osiguravajući okvir za upućivanje zaštitnih pratitelja leta.

Sporazumom je ujedno ispunjen jedan od pravnih preduvjeta za pristupanje američkom Programu izuzeća od viza. Ulaskom Republike Hrvatske u taj program hrvatskim bi se državljanima omogućilo putovanje u SAD bez viza, što je jedan od hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.