U SESVETSKOM KRALJEVCU BIJESNI: “Neka Tomašević vozi smeće gdje hoće, ali ne kod nas”

18.08.2021. 11:30:00

Stanovnici Sesvetskog Kraljevca od jučer su ujutro vrlo uznemireni, a poruka koju jasno i glasno poručuju zagrebačkom gradonačelniku jednostavna je: Ne želimo otpad u svom kvartu!, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, Tomislav Tomašević jučer je na redovnoj konferenciji za novinare najavio da je pronašao privremenu lokaciju za skladištenje glomaznog otpada, i to na istoku grada.

– Nakon manjeg ispitivanja pronađena je lokacija u Sesvetskom Kraljevcu i s tom firmom je uprava Holdinga sklopila ugovor da se idućih 75 dana tamo skladišti otpad. To će biti dovoljno vremena da proradi taj sustav – poručio je jučer gradonačelnik. No, iako će to biti samo privremena solucija a otpad se neće gomilati po šuma i livadama ove zelene četvrti već će se skladištiti u zatvorenom prostoru, stanovnici ovog mjesnog odbora za to ne žele ni čuti. Društvene mreže preplavili su zato gnjevni komentari i objave u kojima stanovnici naglašavaju da oni otpad kod sebe ne žele.

“Idemo prosvjedovati jer nam se uzima i ono malo zraka”, “Neka voze otpad kud hoće, ali neće kod nas”, “Sesvetski Kraljevec nije smetlište”, samo neki su od komentara koji se mogu pročitati na Facebooku, a oglasio se i lokalni mjesni odbor koji je od gradonačelnika zatražio garanciju da zatvoreni objekt ima kapacitet zaprimati otpad 75 dana te da da se otpad ovdje neće sakupljati niti minutu više od najavljenog perioda.

– Želimo vas obavijestiti kako sam poslao upit gradonačelniku, a VMO će uputiti zaključak prema gradskim vlastima u kojem tražimo žurne odgovore na slijedeća pitanja:

1. Iz kojeg razloga se odabrao baš Sesvetski Kraljevec za odlaganje?
2. Koja vrsta otpada će se odlagati i gdje točno?
3. Koji kapacitet ima to privremeno skladište i kojom dinamikom se planira dovoziti otpad?

Na žalost smo i mi iz mjesnog odbora saznali za ovo tek jutros kroz medije što smatramo nedopustivim, jer nismo imali nikakvu priliku očitovati se o toj tematici niti obavijestiti susjede o planovima za naš kvart – stoji u postu na stranici Mjesnog odbora Sesvetski Kraljevec.

Ljutiti su i u sesvetskom Mostu, pa Ivana Vladimira Petric iz te stranke kaže da je Sesvete dobro samo za dobivanje glasova i smeće.

– Kada će se shvatiti da su Sesvete kvart s najviše potencijala za razvoj Zagreba!? Mogu li ljudi koji odlučuju, vidjeti Zagreb dalje od Maksimira!? – kaže Petric koja za danas u 11 najavljuje press konferenciju upravo na ovu temu kao i temu općenito zagađenja i odlaganja otpada na području sesvetskih mjesnih odbora.

– Filip Fanjek, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Soblinec istaknuo je, pored kožare koje se nalazi stambenom naselju u Prigorskoj ulici te ispušta nesnosni smrad, u istoj ulici se pojavio novi skupljač otpada Nur Parts d.o.o. koji je dobio dozvolu za prikupljanju praktično svih vrsta otpada osim opasnog otpada. Da se nešto sprema, saznao je od susjeda, a ne od službenih institucija Grada Zagreba – stoji u priopćenju Mosta.

Izvor: Priznajem.hr

Izvorni autor: Priznajem.hr/foto: FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.