U Sisku obilježena 100. obljetnica rođenja Franje Tuđmana

12.05.2022. 20:57:00

SISAK, 12. svibnja 2022. (Hina) - U povodu 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, u Sisku je, u organizaciji Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Sisačko-moslavačke županije, održana svečana akademija. 

Izaslanik Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, bliski Tuđmanov suradnik Vladimir Šeks, napomenuo je kako se stota obljetnica rođenja dr. Tuđmana obilježava u mnogim sredinama u zemlji i inozemstvu.

"On je bio strateg, vizionar, utemeljitelj hrvatske države i otac domovine. Današnja hrvatska država, europska i demokratska, nastala je na temelju primjene doktrine predsjednika Tuđmana, jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske i nacionalne pomirbe, koje je ugradio u program HDZ-a", rekao je.

Tuđman je, dodao je,  imao dovoljno državničke i povjesničarske mudrosti, te osobne hrabrosti da krene jednim putem, bez saveznika i prijatelja, kada je počela agresija na Hrvatsku, da ta ideja nacionalne pomirbe bude temelj i zalog da Hrvati nisu ratovali jedni protiv drugih, već pod jednom zastavom i zapovjedništvom. "To su zaglavni kameni na kojima je stvorena hrvatska država", istaknuo je Šeks.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, je dodao kako će prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman ući u sve povijesne priručnike i nastavne sadržaje suvremene hrvatske države.

"Njega ćemo se sjećati s dužnim poštovanjem i pijetetom. Obrana Hrvatske u ratu, oslobađanje okupiranog područja, mirna reintegracija i Hrvatska ravnopravna svim europskim suvremenim slobodnim narodima", zaključio je Piletić.

Franjo Tuđman, prvi predsjednik HDZ-a i prvi predsjednik RH, otac je moderne Hrvatske, rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i dodao da je "u njegovo vrijeme Hrvatska proglasila neovisnost, koju su branitelji potvrdili u Domovinskom ratu". 

Na svečanoj su akademiji još sudjelovali sin generala Janka Bobetka, Ivan, general Krešo Ćosić, sisački biskup Vlado Košić, saborski zastupnik Mario Kapulica i brojni drugi stranački dužnosnici.

Predpremijerno je, u povodu jubileja, prikazan dokumentarni film o Franji Tuđmanu, a izveden je i prigodni glazbeni program. 

(Hina)

Izvorni autor: HINA/Foto:HINA/ik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.