U sjeni Marićevog odlaska stigla vijest o značajnom rastu inozemnog duga Hrvatske

06.07.2022. 09:22:00

Na godišnjoj razini, bruto inozemni dug povećan je za 1,72 miliarde kuna ili gotovo 4 posto, dok je na mjesečnoj razini smanjen za 99 milijuna eura.

Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju ožujka 2022. godine iznosio je 45,2 milijarde eura, što čini udjel od 76,7 posto u bruto domaćem proizvodu (BDP), najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

 

Na godišnjoj razini, bruto inozemni dug povećan je za 1,72 miliarde kuna ili gotovo 4 posto, dok je na mjesečnoj razini smanjen za 99 milijuna eura.

 

U odnosu, pak, na kraj 2021. godine, bruto inozemni dug je uvećan za 631 milijun eura ili 1,4 posto. 

Kako navode iz HNB-a, to je rezultat rasta duga svih domaćih sektora osim središnje banke, čije je stanje bruto inozemnog duga smanjeno za pola milijarde eura zbog pada obujma repo poslova.

 

S druge strane, svoj su bruto inozemni dug povećale kreditne institucije za 0,6 milijardi eura, zatim ostali domaći
sektori, uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima u inozemstvu, za 0,3 milijarde eura te država, za 0,2 milijardi eura.

 

“Unatoč rastu duga u apsolutnom iznosu, snažan rast BDP-a u prvom tromjesečju rezultirao je poboljšanjem relativnog pokazatelja bruto inozemne zaduženosti za 1,2 postotna boda u odnosu na kraj 2021. te je na kraju ožujka 2022. iznosio 76,7 posto BDP-a”, ističu iz HNB-a.

Izvor: novilist.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Novi list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.