U spomen - Martin Sagner

12.11.2022. 17:46:00

Glumca Martina Sagnera publika najviše pamti po ulozi u kultnoj seriji "Gruntovčani", posljednjih petnaestak godina života Sagner je proveo u mirovini, a zadnja mu je uloga u Vrdoljakovom filmu 'Duga mračna noć'. Uživao je u mirovini i živio u stanu u zagrebačkoj Malešnici. Volio je svirati violinu i mnogo čitati. Umro je u Zagrebu, 12. studenog 2019.

"Isusek! Isusek! A kaj bu mi ve Regica rekla? Verbalna esencija “čiste savjesti”, fraza koja je u svakodnevnom životu gornjohrvatskih prostora sinonim za osjećaj krivnje i kajanja razboritog, a naivnog podravskog junaka i poštenjaka Andrije (Draša) Katalenića - Dudeka, kojeg je u “Gruntovčanima” utjelovio dični Podravec, Novigradec, Martin Sagner. Iako je Sagner u životu glumio i druge likove Dudek ga je u potpunosti i neizbrisivo obilježio. Stoga mnogi u njemu ne vide nikoga do Dudeka, niti o njemu znaju išta više.
Rođen je 1932. u Novigradu Podravskom, u obitelji bavarskog podrijetla s četvoro djece. U djetinjstvu se divio žitnim poljima i šumama koje su posjedovali na preko 16 jutara. Manje poznati detelji su da je znao varijantu arhaičnog njemačkog, bio je dobar s lovačkom puškom, bio je prijatelj fra Bonaventure Dude s kojim je šetao Kaptolom dok je glumio u Komediji, a izučavao je i Bibliju koju je Bonaventura Duda uredio. Svirao je violinu, bisernicu i piano. Volio je popravljati stare satove.
Martinov otac, koji je bio pjevač, te seoski postolar Jagar, ujedno i režiser lokalne glumačke družine uveo je Martina u glumu. Mladi lokalni glumac koji će nekad u budućnosti postati legendarni Dudek, prvo je upisao Pravni fakultet, s mišlju o budućem financijskom blagostanju, no bio preblizu Glumačke akademije, te je upisao drugu generaciju zagrebačkog studija glume, Gavellinih učenika, položio na Krleži, te je bio osobni uspjeh profesora akcentologije Klaića (prema njegovom iskazu) koji ga je obožavao. Akademiju završava 1955. pa počinje radiii u kazalištu u Varaždinu, a onda - jedna od njegovih prvih zanimljivih uloga - otišao glumiti indijanca u Winetouu, jašući na kobili Vindi. Glumio je i u Jazavcu i u Komediji.
Bio je u Domovinskom ratu pod zapovjedništvom Slobodana Praljka, a na nagovor Franje Tuđmana poslije rata ušao je i u politiku, te neko vrijeme bio i saborski zastupnik, te dobitnik čak šest državnih odličja. No politika mu nikako nije pristajala te je s njom raskrstio.
A na kraju svega, u sjećanjima je ostao kao Golikov Gruntovčan Dudek, lik koji je dobroćudan, miran i naivan, a ipak karakterno toliko snažan da Martinu Sagneru zauvijek obilježava karijeru zbog kojeg u nekim drugim projektima npr. “Sumornoj jeseni”, “Dnevniku Očenašeka”, “Inspektoru Vinku”, “Mejašima“ gotovo da nije bio zapažen.
Mogli bismo reći da je Martin Sagner u svom stvarnom životu bio pomalo sličan svojoj gruntovečkoj reinkarnaciji, Drašu Kataleniću, život ga nije mazio, nepravde su ga povremeno sustizale, ali svoj poštenu i iskrenu narav nikad nije stavljao u pitanje. Kao Draš Katalenić Dudek rekao bi: “Meni je mileše gladen sedeti pod svojom hruškom, nek se bogatstvo sveta imeti“, a u stvarnom životu, na činjenicu da se često vraćao gruntu i vikendici u Moslavini, Martin kaže: „Divota Božja, potočić, šuma, velik komad zemlje, kaj ćeš više“. krešo Golik nije mogao izabrati bolje.
Martin Sagner preminuo je na današnji dan, 12. studenog 2019. godine, u Zagrebu. Uz njegov jučerašnji imendan, obilježavanje Svetog Martina, prisjećamo ga se nazdravljamo mu kao podravskoj ikoni, Novigradcu i Gruntovčanu. Hvala mu!

Izvor: Volim Podravinu - fb/Foto: fah

Izvorni autor: Aleksandar Horvat

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.