U SPOMEN: Na današnji dan 1998.g. preminuo "narodni tribun" Josip Pankretić

10.01.2022. 16:43:00

Josip Pankretić, Gaj, Vrbovec, 15. siječnja 1933. - Gaj, Vrbovec, 10. siječnja 1998.
 
Rođen u poljoprivrednoj obitelji u Gaju, završio je četiri razreda pučke škole, te se bavio uzgojem goveda i svinja, poznat kao "najjači proizvođač mesa u Hrvatskoj".
 
Tradicionalni duh HSS-a je u maloga Jože njegovan u obitelji zbog oca Andrije, kao predsjednika HSS-a za Vrbovec i ujaka Andrije Papa, koji je pobijedio kao HSS-ov zastupnik za križevački i zelinski kotar 1935. i 1938.
 
Josip Pankretić odgojen u duhu HSS-ove obitelji za vrijeme Socijalističke Jugoslavije biva izabran kao narodni zastupnik u tadašnji Sabor šezdesetih. Ali pravu političku afirmaciju doživljava tek početkom devedesetih, kad kao saborski zastupnik HSS-a u nepuna tri mandata postaje poznat široj javnosti kao "narodni tribun", čija se riječ sve više uvažava u borbi za običnog "selaka i radnika".

Najjače se politički angažirao od 1990. kao saborski zastupnik HSS-a u nepuna tri mandata (djelujući i u nekoliko saborskih odbora), te potpredsjednik HSS-a u samostalnoj, suverenoj i međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj.

Ostali su nezaboravni njegovi osebujni govori u Saboru u kojima iznosi gledanje “malog čovjeka” i “selaka” na najvažnije političke, gospodarske, društvene i druge probleme hrvatskog društva. Objavljeni su odmah nakon njegove smrti (10.01.1998.) pod naslovom Glejte jenu stvar.

Bio je pravi predstavnik onog autentičnog HSS-a Stjepana Radića, a koji je smrću Pankretića i Sulimanca izgubio svoj narodni i hrvatski identitet. Od smrti Josipa Pankretića HSS je počeo propadati, mijenjati ideologije da bi danas pod Krešom Beljakom došao na najniže grane u povijesti, daleko od izbornog HSS-a.

 
Postaje jedan od vodećih ljudi HSS-a devedesetih, te preko svojih govora podiže popularnost stranke, koji su nakon njegove smrti 1998. sabrani u djelu "Glejte jenu stvar".

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.