U spomen na pale branitelje, Gorana Kliškića i Ivicu Vucu most na Bistrini ponijet će ime ‘Most hrvatskih branitelja‘

10.09.2024. 20:02:00

Most na Bistrini od danas  službeno nosi naziv  „Most hrvatskih branitelja“.

Riječ je o mostu koji premošćuje uvalu Bistrina južno od Neuma, a prijedlog za njegovo preimenovanje pokrenula je Udruga veterana 4. gardijske brigade, u znak sjećanja na hrvatske branitelje Gorana Kliškića i Ivicu Vucu, pripadnike diverzantskog voda 4. gardijske brigade HV-a, koji su poginuli 24. ožujka 1992. godine braneći jug Hrvatske od srpsko-crnogorske agresije.

Goran Kliškić poginuo je pokušavajući spasiti teško ranjenog suborca Ivicu Vucu tijekom žestokog minobacačkog napada i diverzantskog udara na obrambeni položaj koji je držao diverzantski vod, braneći most na Bistrini. Ovaj herojski čin ostao je trajno zapamćen, izvještava Slobodna Dalmacija.

Velike napore za realizaciju ove inicijative uložio je prof. dr. Dragan Primorac, osnivač i predsjednik taekwondo kluba Kocunar, čiji je član bio i Goran Kliškić, tadašnji pukovnik HV-a, koji je stradao kao zapovjednik diverzantskog voda na tom istom mostu.

Svečanost preimenovanja mosta održana je danas popodne, a prisustvovali su brojni uglednici i branitelji, među kojima dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Mirko Ivančić, ministar prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, prof. dr. Dragan Primorac, načelnici općina Ston i Dubrovačko Primorje, Vedran Antunica i Nikola Knežić, te Ratomir Kliškić, operni prvak i otac pokojnog Gorana Kliškića. Događaj je blagoslovio don Bernardo Pleše, župnik iz Stona, priopćili su veterani 4. gardijske brigade.

Priča o Goranu Kliškiću, sinu opernog prvaka Ratomira Kliškića, istinska je priča o heroju Domovinskog rata, koji je sa svega 22 godine položio život braneći most na Bistrini i spašavajući suborca. U znak sjećanja na te tragične događaje iz 1992. godine, danas je na tom mjestu uređen spomen-park s pločama, kao vječni podsjetnik na žrtvu branitelja.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.