U SPOMEN NA SEDMORICU UBIJENIH HRVATSKIH BRANITELJA IZ ANTUNOVCA I IVANOVCA 6. listopada 1991. – 6. listopada 2021.

05.10.2021. 18:14:00

Povodom 30. obljetnice pogibije 7. hrvatskih branitelja u obrani Antunovca i Ivanovca, članovi Udruge hrvatskih branitelja Antunovac - Ivanovac, na svojim mrežnim stranicama, prisjetili su se svojih  suboraca i sumještanina, te im tom prilikom odali počast, te su tom prilikom naveli: 
"06. listopada 1991. na prvoj crti obrane kod farme Orlovnjak, agresorska JNA zajedno s pobunjenim četnicima iz Tenje i okolnih mjesta, te iz Srbije, zarobila je i ubila sedmoricu naših sumještana, Antunovčana i Ivanovčana, hrabrih hrvatskih branitelja. Milu Mišića su nakon zarobljavanja, ubrzo i razmijenili.
Stjepan (Blaž) Brezinšćak, Franjo (Josip) Ciraki, Milan (Dušan) Gajčić, Darko (Andrija) Kišurek, Ivica (Ilija) Lovrić, Ivan (Mijo) Vadlja i Miroslav (Rozalija) Varga vodili su se kao nestali.
Tek kasnije, zahvaljujući aktivnostima hrvatske diplomacije, pronađeni su njihovi posmrtni ostaci i dostojanstveno su sahranjeni s tim da i danas još tragamo za nekim od njih.
Toga dana kada su zarobljeni i ubijeni bio je jedan od najžešćih napada na obrambenu crtu Orlovnjak – Bricin bunar – Kudeljara. Nakon okupacije Orlovnjaka 06.10.1991. završen je boj za obrambenu crtu Orlovnjaka i počinje obrambeni boj za crtu Seleš koji je trajao do 22. studenog 1991.
Vođeni idealima slobode, naši hrabri sumještani i suborci među prvima su stali u obranu naše domovine omogućivši nam mir i slobodu.
Uvijek ćemo se s poštovanjem sjećati i čuvati uspomenu na naše suborce, braću i heroje, mladiće koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, na ponos svojim obiteljima i svima nama.
Neka im je vječna slava i hvala.
Laka im hrvatska zemlja koju su nesebično voljeli i dali svoje živote."
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i stajati
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst

Izvor: UHBAI/Foto:Facebook

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.