U SPOMEN Prije 31 godinu poginuo je Ivan Sokač zapovjednik 104. varaždinske brigade Hrvatske vojske

30.12.2022. 11:55:00

Krajem prosinca 1991. godine, nastojeći odbaciti neprijatelja što dalje od Pakraca u akciji 'Alfa' poginuo je heroj Domovinskog rata i zapovjednik 104. varaždinske brigade Hrvatske vojske – pukovnik Ivan Sokač

Rođen je 1945. godine u Oporovcu kraj Preloga. Nakon što je u Zagrebu završio srednju školu za željezničara zaposlio se kao prometnik u Budinšćini. Početkom 70-ih se zaposlio u Teritorijalnoj obrani koja je formirana koncem 60-ih godina kao dio oružanih snaga SFRJ. Sokač je ondje napredovao sve do mjesta pomoćnika zapovjednika u Štabu Teritorijalne obrane Operativne zone Varaždin. Kao dio velikosrpskih planova, uoči agresije na Hrvatsku, 1990. godine razoružana je Teritorijalna obrana SR Hrvatske. Iste godine Sokač je premješten u operativni odjel na mjesto operativca. Do sredine 1991. godine radio je u Teritorijalnoj obrani usporedno djelujući ilegalno u formiranju i opremanju prvih vojnih postrojbi na području tadašnje Zajednice općina Varaždin. Kada je u ljeto 1991. osnovana 104. brigada Zbora narodne garde, Sokač se otvoreno stavio na raspolaganje Republici Hrvatskoj. U novoosnovanoj brigadi postavljen je za pomoćnika zapovjednika za logistiku. S činom rezervnog majora i stečenim vojnim znanjem i iskustvom znatno je doprinio ustrojavanju brigade, a njegove vještine do osobitog su izražaja došle u rujnu 1991. kada su se odigrale bitke za vojarne u Varaždinu i Međimurju. U naoružavanju brigade osvojenim oružjem znatnu je ulogu imao upravo Ivan Sokač. Nakon toga brigada je bila spremna za nove izazove, a kao najveći pred nju je postavljen zadatak obrane Pakraca i okolice.

104. brigada HV-a se krajem listopada i početkom studenog raspoređuje na područje Pakraca, zauzimajući taktički bitan prostor između Kukunjevca i Dereze, dva snažna neprijateljska uporišta. Upravo u tom koridoru prijetilo je okruživanja Pakraca, što se već i dogodilo. Ivan Sokač, osim u obrambenim djelovanjima, istakao se i u većini oslobađajućih akcija hrvatskih snaga na pakračkom području. Tako je sudjelovao u nažalost neuspješnom pokušaju oslobađanja Kukunjevca krajem listopada, u oslobođeni Lipik predvodio je prvu grupu vojnika 104. brigade koji su trebali zaposjesti položaje te u stavljanju šume Zukva pod kontrolu hrvatskih snaga. Tijekom, oslobađajućih akcija hrvatskih snaga, 21. prosinca 1991. zapovjednik 104. brigade HV-a Ivan Rukljić podnosi ostavku na mjesto zapovjednika, a istu general Martin Špegelj, Glavni inspektor obrane Republike Hrvatske, prihvaća te Ivan Sokač postaje zapovjednik 104. brigade Hrvatske vojske. Kao zapovjednik predvodi svoje ljude u oslobađanje Dereze te u akciji „Alfa“.

Tijekom akcije „Alfa“, hrvatske snage nisu uspjele ovladati Kragujom pa je Ivan Sokač osobno organizirao prebacivanje snaga ivanečke 2. bojne 104. brigade kako bi se zatvorio lijevi bok napada i spriječila opasnost presijecanja snaga u nadiranju. Osobno je u vozilu prevodio svoje vojnike koji u koloni vozila na križanju Kragujskog i Šeovačkog puta nailaze na neprijateljski tenk. Tenk odmah djeluje i na mjestu usmrćuje Ivana Sokača, zapovjednika 104. brigade, Juraja Brlenića i Slavka Smiljana, pripadnike 104. brigade te Zorana Tarbuka, pripadnika 76. bataljuna. U istom trenutku snage 76. bataljuna u Šeovici pretrpjele su velike gubitke pa je akcija završena i krenulo se u povlačenje.

Tijelo Ivana Sokača ostalo je na području pod neprijateljskom kontrolom i razmijenjeno je tek 12. siječnja 1992. godine. Iza sebe ostavio je suprugu i dvojicu sinova.

Izvor: emedjimurje.net.hr/Foto: Studio VIPRO, Arhiva

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.