U Stankovcima obilježena 32. obljetnica Samostalnog stankovačko-benkovačkog bataljuna

18.09.2023. 16:10:00

“ Srpski agresor nas je najbrutalnije ubijao i razarao naoružan svim mogućim naoružanjem i zrakoplovstvom. Imali smo samo lovačke puške, junačko srce, zajedništvo, ljubav prema svojoj Domovini Hrvatskoj. Bili smo “jedno srce i jedna duša”. Srpski agresor nije imao nikakve šanse pobijediti takvu složnu hrvatsku vojsku. Danas nam je potrebno zajedništvo kao tih slavnih 90-ih godina. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da nas “crv razdora” razbija, slabi i uništava. S ovog mjesta iz Stankovaca poručujemo cijeloj domoljubnoj Hrvatskoj i svim hrvatskim braniteljima, da se sve braniteljske Udruge spoje u jednu krovnu Udrugu hrvatskih branitelja. Tako ujedinjeni bit ćemo jači, snažniji, veliki jamac za neovisnost i prosperitet drage nam Domovine Hrvatske ”, izjavio je prisutnima predsjednik UHBDR-a Stankovci Mladen Pešut

Uorganizaciji UHDBDR Stankovci, u subotu, 16. rujna pred velikim brojem bivših pripadnika svečano je obilježena 32. obljetnica Samostalnog stankovačko-benkovačkog bataljuna, izvijestila je Antena Zadar .

Svečani program započeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća pred spomenikom svim poginulim hrvatskim braniteljima Općine Stankovci, ispred općinske zgrade u Stankovcima.

Vijence su položili i svijeće zapalili UHDBDR-a Stankovci, načelnik Općine Stankovci Željko Perica , Željko Motik izaslanik ministra branitelja, potpredsjednika hrvatske vlade Tome Medveda, UHBDDR Primorsko-goranske županije i brojne braniteljske Udruge Zadarske županije.

Okupljenim pripadnicima Samostalnog stankovačko-benkovačkog bataljuna, prvi se u ime domaćina obratio Mladen Pešut , predsjednik UHDBDR-a Stankovci, podsjetivši na nezaboravni doprinos Samostalnog stankovačko-benkovačkog bataljuna u obrani stankovačkog ratišta.

“ Dragi hrvatski branitelji s ponosom se sjećamo davne i slavne 1991. godine. Srpski agresor nas je najbrutalnije ubio i razarao naoružan svim mogućim naoružanjem i zrakoplovstvom. Imali smo samo lovačke puške, junačko srce, zajedništvo, ljubav prema svojoj Domovini Hrvatskoj. Bili smo “jedno srce i jedna duša”. Srpski agresor nije imao nikakve šanse pobijediti takvu složnu hrvatsku vojsku. Danas nam je potrebno zajedništvo kao tih slavnih 90-ih godina. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da nas “crv razdora” razbija, slabi i uništava. S ovog mjesta iz Stankovaca poručujemo cijeloj domoljubnoj Hrvatskoj i svim hrvatskim braniteljima, da se sve braniteljske Udruge spoje u jednu krovnu Udrugu hrvatskih branitelja. Tako ujedinjeni bit ćemo jači, snažniji, veliki jamac za neovisnost i prosperitet drage nam Domovine Hrvatske“, izjavio je prisutnima predsjednik UHBDR-a Stankovci Mladen Pešut .

Prikazan je kratki dokumentarni film o Samostalnom stankovačko-benkovačkom bataljunu “Bože čuvaj Hrvatsku” autora Mladena Pešuta .

U kulturno zabavnom programu nastupili su KUD Vinac Stankovci, narodni guslar Dane Jurić iz Dubravice, a Leonardo Perović otpjevao je predivnu domoljubnu pjesmu “Zadnja zapovijed” domaćeg pjesnika i hrvatskog branitelja Žarka Sarađena . Skupu se s pismom podrške i čestitke obratio Sejo Šabić , dragovoljac Domovinskog rata, koji je cijeli rat proveo na stankovačkom ratištu.

Mnogi bivši zapovjednici i vojnici vidjeli su da su nakon 32 godine od sreće pale su suze radosnice, te su evocirane mnoge uspomene iz tog slavnog vremena. Svi bivši nazočni pripadnici bataljuna izrazili su mišljenje da se nakon 32 godine osjetio zajednički duh jedinstva i domoljubnog zanosa.

Izvor: cronika.hr/Foto: Screenshot

Izvorni autor: Dino Stanković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.