U TREBINJU PROSLAVILI SMIŠLJENU LAŽNU GODIŠNJICU OBRANE GRADA OD NEPOSTOJEĆEG NAPADA HRVATSKE VOJSKE

14.07.2020. 17:27:00

“Prije 28 godina, 13. srpnja 1992., zaustavljena je neprijateljska ofanziva hrvatske vojske na Trebinje, čime su hrabri borci Trebinjske brigade spriječili zauzimanje našeg grada od strane neprijatelja, zbog čega je ovaj datum uzet kao ove jedinice Vojske Republike Srpske”, piše portal Trebinje.rs.ba pod naslovom “Obilježen dan trebinjske brigade”.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Dejan Bodiroga rekao je da su pripadnici Trebinjske brigade branili svoj grad od neprijatelja koji su imali cilj zauzeti ga.

No Hrvatska vojska nikad nije pokušala zauzeti Trebinje iako je u pokušaju da odgurne četnike i JNA od Dubrovnika došla na domak njega.

Planirana operacija zauzimanja Trebinja, “Burin”, koja se nikad nije dogodila, je imala za cilj zauzimanja dijela istočne Hercegovine s ciljem prekidanja topničkih napada Vojske Republike Srpske na dubrovačko područje i Dolinu Neretve, kao i otklanjanja opasnosti napada VRS na potezu Trebinje – Plat čime bi Konavle bile odsječene od Dubrovnika, a RS izašla na more. Opasnost je bila realna, jer VRS je u nekim djelovima BiH napravila protunapade, negdje i uspješne, a na području istočne Hercegovine gomilale su snage radi upada na ozemlje RH, izbijanja na more čime bi si ojačala pregovaračku poziciju. Akcija je bila planirana ali je dva puta odgađana i na kraju se od nje odustalo, oba puta zbog pregovora s SAD koji nisu uključivali mogućnost da Hrvati zauzmu Trebinje, odnosno – zbog blokade Amerikanaca.

No Srbi ovdje ponovo slave nepostojeću pobjedu  – u stvari, poraz kod Dubrovnika. Ništa novo, reklo bi se.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:trebinje.rs

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.