U Varaždinu održano tradicionalno 28. državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH

23.09.2024. 15:58:00

„Ne zaboravljamo hrabrost i žrtvu varaždinskih branitelja, kao i svih hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u obrani Hrvatske. Oni su pokazali što znači boriti se za slobodu, za domovinu i za narod.  Danas, na ovom sportskom natjecanju, svjedočili smo istom tom zajedništvu i snazi koja nas je povezivala u najtežim vremenima“, rekao je ministar Medved

Tradicionalno 28. državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH koje se svake godine održava u drugoj županiji, ove godine održano je u Varaždinu gdje je danas obilježena i 33. obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrovitelj je ovog sportskog natjecanja i susreta ratnih prijatelja, a u organizaciji Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Varaždinske županije, na natjecanju je u 10 sportskih disciplina sudjelovalo oko 950 natjecatelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz cijele Hrvatske.

Nakon svečanog mimohoda ulicama Varaždina i svečanog otvorenja natjecanja na Stadionu ŠC Sloboda, državna, županijska i gradska izaslanstva, kao i predstavnici povijesnih postrojbi,  na Trgu Slobode kod Križa zahvalnosti, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom odali su počast poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima obilježivši 33. obljetnicu oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Natjecanje je otvorio državni tajnik Darko Nekić, koji je pozdravio nazočne uime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i uime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

„U ove četiri godine koliko sam u Ministarstvu hrvatskih branitelja još nisam vidio ovakvo natjecanje koje je okupilo ovako velik broj branitelja na jednom mjestu” naglasio je Nekić.

Čestitao je i Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije te dodao da će Dan oslobođenja Varaždina 1991. ostati zabilježen u povijesti po velikom doprinosu, kada se predao 32. korpus tadašnje Jugoslavenske vojske i kada je razoružana Republika Hrvatska dobila dodatno naoružanje koje je značilo presudnu ulogu u borbi za opstanak te ratne 1991. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na povratku s obilježavanja 33. obljetnice Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade Hrvatske vojske sudjelovao je ceremoniji proglašenja pobjednika natjecanja u varaždinskoj Areni, gdje je podijelio medalje pobjednicima.

Čestitao je natjecateljima i pobjednicima, na kraju istaknuvši „ne zaboravimo da smo svi ovdje već pobjednici, jer smo obranili ono što nam je najvažnije - našu slobodu i našu domovinu“.

Čestitao je i domaćinima rekavši da je Varaždin u Domovinskom ratu bio jedan od simbola otpora i domoljublja, a njegovi branitelji dali su izniman doprinos obrani Hrvatske.
„Ne zaboravljamo hrabrost i žrtvu varaždinskih branitelja, kao i svih hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u obrani Hrvatske. Oni su pokazali što znači boriti se za slobodu, za domovinu i za narod. Danas, na ovom sportskom natjecanju, svjedočili smo istom tom zajedništvu i snazi koja nas je povezivala u najtežim vremenima“.

Ministar Medved zahvalio je Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH na organizaciji ovog tradicionalnog natjecanja, kao i svima vama koji se iz godine u godinu okupljaju na događaju koji nije samo prilika za sportsku borbu, već i za druženje, prisjećanje i jačanje prijateljstava stečenih u ratu.

Predsjednik UDVDR RH Slavko Barić, umirovljeni general-pukovnik, naglasio je kako je cilj današnjeg okupljanja u Varaždinu podjela određenih iskustava, druženje, ali i odavanje počasti svim braniteljima koji nisu došli do kraja svojeg borbenog puta.

„Danas kada koračate ovom pistom, pa nije baš korak čvrst. Malo smo drugačijeg koraka, ali sam siguran u jedno, da još uvijek imamo isto srce i istu ljubav prema svojoj domovini”, istaknuo je  umirovljeni general-pukovnik Barić.

Na ovogodišnjem Državnom športskom natjecanju dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, branitelji su svoje vještine odmjerili u deset disciplina: kuglanju, boćanju, streljaštvu, stolnom tenisu, šahu, elektronskom pikadu za žene i muškarce, sportskom ribolovu, kartaškim igrama bela i briškula te visećoj kuglani. Karakteristika ovogodišnjih igara je da su se odvijale  u više gradova i općina Varaždinske županije - Varaždin, Varaždinske Toplice, Novi Marof, Ivanec, Ludbreg i Maruševec.

Slika /MHB foto/Varaždin 21.09.2024.___0030.JPGSlika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Izvorni autor: MHB/Foto: MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.