U Vukovaru održana II. Konferencija Zajednice povratnika Hrvatskog Podunavlja

14.05.2022. 13:03:00

U palači Srijem u gradu - heroju Vukovaru održana je II., ujedno i uvodna Konferencija Zajednice povratnika Hrvatskog Podunavlja na kojoj su sudjelovali izaslanici iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Pokrovitelj je bilo Ministarstvo hrvatskih branitelja a nazočili su izaslanik premijera Plenkovića, predsjednika Sabora Jandrokovića i ministra branitelja Tome Medveda - državni tajnik Darko Nekić, te u ime Ministrstva pravosuđa i uprave -Tomislav Boršić, načelnik sektora za Europske poslove i međunarodnu suradnju. 

Domaćin skupa bio je župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić..

O problematici naknade ratne štete govorili su Juraj Mihajlović, predsjednik Vukovarsko-srijemske te Branko Pek, predsjednik Osječko-baranjske Zajednice povratnika.

O temi ratnih zločina i problemima zatočenika srpskih koncentracijskih logora govorio je predsjednik društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Damir Buljević.

Da mirna reintegracija još uvijek nije završena, osobito na području Vukovarsko-srijemske županije, govorio je predsjednik Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja Ivica Klem. Sve dok u Vukovaru postoje srpski i hrvatski vrtići, srpske i hrvatske osnovne i srednje škole, dok djeca nisu - djeca - bez obzira na nacionalnost, dotle ne možemo govoriti da je mirna reintegracija završena.

O problemima iseljavanja, graničnih problema i neriješenom riječnom gospodarstvu na Dunavu govorio je akademik Josip Miličević, inače u vrijeme mirne reintegracije zapovjednik Prijelaznih policijskih snaga u hrvatskom Podunavlju.

Branko Pek predstavio je Europski projekt "Pravo na dom i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja" koji je zajedno s partnerom "Heroji Osijeka" uspješno započela Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije. Projekt vrijedan 486.000 kuna provodit će se kroz 18 mjeseci na području hrvatskog Podunavlja i obuhvatit će najveće stradalnike Domovinskog rata - hrvatske povratnike u općinama ranije okupiranih područja.

Predstavljena je i prigodna publikacija - bilten te informativni materijal vezan za EU projekt.

U prilogu:

FOTOGALERIJA I UVOD ZA II. KONFERENCIJU ZA MEDIJE I ZAKLJUČCI II. KONFERENCIJE ZPHP

Izvorni autor: Zajednice povratnika Hrvatskog Podunavlja

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.