U Vukovaru postavljena stalna izložba o djeci stradaloj u Domovinskom ratu

17.02.2021. 15:50:00

U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru u srijedu je otvoren stalni postav izložbe “Stradala djeca u Domovinskom ratu u Vukovaru” u spomen na 34 poginule, nestale i ubijene djece u Vukovaru i rubnom području 1991. i 1992. godine.

Predstavljajući stalni postav, župnik župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodić rekao je kako postav proizlazi iz knjige Ani Galović “Mama, ne vidim nebo”.

“U toj knjizi sadržane su dostupne informacije o 34 poginula, nestala i ubijena djeteta na području Vukovara i na rubnim mjestima vezanim uz taj grad tijekom bitke 1991., a zatim i tijekom okupacije tzv. SAO Krajine 1992. godine. Neki su bili skroz maleni, a nekima je falilo svega sedam dana do punoljetnosti, kao Tomislavu Baumgertneru“, rekao je fra Ivica Jagodić.

Po njegovim riječima, to su nevine žrtve te zaslužuju da imaju trajni podsjetnik.

“Nedaleko odavde nalazi se i popis svih žrtava stradalih u agresiji na Vukovar 1991. i svi koji budu dolazili u ovaj pastoralni centar da pročitaju njihova imena proći će i pokraj ovoga stalnog postava te će pogledom na njega dobiti još jedan uvid u zločine počinjene nad Vukovarcima 1991. i 1992. godine”, istaknuo je fra Ivica Jagodić.

Dodao je kako postavljene ilustracije i fotografije predstavljaju hod kroz bitku za Vukovar u vremenu okupacije te prate datume stradanja svakog djeteta sve do lipnja 1992. i posljednje biografije.

Dizajn stalnog postava, koji sadržava ilustracije i fotografije djece, njihove osnovne biografske podatke i podatke u kojoj su dobi bili lišeni života, izradila je vukovarska dizajnerica Žaklina Kurmaić.

Ilustracije su djelo njemačkog autora Vladimira Kötera na temelju pojedinosti dječjih biografija iz iskaza svjedoka i članova njihovi obitelji, a povijesni presjek bitke za Vukovar dao je povjesničar Borna Marinić.

Izvor: Nacional.hr/PDN/Foto:Dubravka Petric/PIXSELL

Izvorni autor: HINA/B.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.