U Zagrebu 922 nova slučaja

02.11.2020. 11:06:00

U Zagrebu ponovno imamo puno novozaraženih. U posljednja 24 sata ih je 922, izvijestili su na press konferenciji Stožera civilne zaštite grada Zagreba.

Zvonimir Šostar je potvrdio da je 922 nova slučaja te da je u Štamparu 960 testiranih.

“No  bilo je testiranja i na drugim punktovima, tu ne znamo točan broj”, dodao je.

Pročelnik Vjekoslav Jeleč je otkrio kako je 126 medicinskih djelatnika pozitivno u Zagrebu.

Na području PU zagrebačke zabilježeno je 6 kršenja mjera samoizolacije te 3 kršenja mjera Nacionalnog stožera. 43 zaposlenika PU zagrebačke je pozitivno, 105 je u samoizolaciji.

Rekla je da je ovaj vikend bio itekako radan.

“Već dulje vrijeme za borce protiv korone nema subota, nedjelja ni slobodnih dana ili blagdana. I ovaj je bio itekako radan, u subotu je drive-in radio 4 sata, a jučer 2 sata. Tijekom ovog vikenda je uzeto više od 650 briseva građana. Što se tiče broja pozitivnih nalaza, prema preliminarnim brojkama, ju protekla 24 sata više od 900 osoba je pozitivno u gradu Zagrebu”, kazala je Sandra Šikić u emisiji U mreži prvog.

Pojasnila je da kako su se intenzivirala testiranja, vikend ne utječe na broj pozitivnih. Nalaz PCR testa dobije se unutar 48 sati od testiranja. Tijekom vikenda su, rekla je Šikić, provodili uzorci za PCR testiranje i za brze antigenske testove, za sada je podudarnost odlična. Naglasila je da su se  antigenski testovi sada mnogo pouzdaniji nego na početku koronakrize.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš je rekla da će se brzi antigenski testovi najprije uvesti na najposjećenijim drive-in lokacijama za testiranje, a to su NZJZ “Dr. Andrija Štampar, Klinika za infektivne bolesti i HZJZ u Rockefellerovoj 2. Ti testovi, pojasnila je, imaju smisla jedino kod osoba koje imaju izražene simptome i na tim punktovima će se raditi trijaža. Ti testovi će, dodala je, biti aplicirani samo kod ljudi koji imaju simptome.

“S obzirom na to da će se na ovim lokacijama (…) raditi brzi antigenski testovi, na Velesajmu ćemo i dalje primati većinom ljude koji nemaju simptome, a treba im PCR test iz nekog razloga. Pozivam ljude koji imaju simptome da se javljaju na ove tri lokacije jer tamo će se raditi brzi antigenski testovi isključivo za one koji imaju simptome”, objasnila je.

Nešto kasnije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je u Zagrebu od otprilike 950 testiranih oko 920 zaraženih.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do ponedjeljka, 2.11.2020. do 10 sati evidentirano je 3586 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 1102 osobe, a 26 osoba je preminulo. Trenutno je aktivno 2458 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 288 osoba (gradovi – 38 Samobor, 17 Sveta Nedelja, 27 Zaprešić, 29 Jastrebarsko, 42 Velika Gorica, 6 Ivanić-Grad, 21 Dugo Selo, 10 Vrbovec, 29 Sveti Ivan Zelina, općine – 10 Brdovec, 7 Bistra, 11 Jakovlje, 2 Luka, 1 Klinča Sela, 5 Stupnik, 2 Pisarovina, 1 Žumberak, 1 Krašić, 2 Kravarsko, 1 Pokupsko, 4 Križ, 6 Brckovljani, 13 Rugvica, 2 Dubrava, 1 Rakovec).

Samoizolacija je propisana učenicima 8 razreda osnovnih škola, 2 razreda glazbene škole te za 8 učenika jedne škole stranih jezika. Zaprimljen je pozitivan nalaz jedne korisnice doma za starije na vrbovečkom području. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Izvor: Zagreb.info/Foto:fah

Izvorni autor: Ines Švagelj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.