U21 EURO Hrvatska protiv Španjolske odlučuje o svojoj sudbini. Mogu li mladi Vatreni do senzacije?

24.06.2023. 19:07:00

  Hrvatska mlada reprezentacija sastaje se sa Španjolskom u drugom kolu skupine B Europskog prvenstva nogometaša do 21 godine.
HRVATSKA - ŠPANJOLSKA (OD 20.45)

Hrvatska (4-2-3-1): Kotarski - Sigur, Franjić, Soldo, Perković - Bulat, Pršir - Frigan, Baturina, Kačavenda - Beljo.

Španjolska (4-2-3-1): Tenas - Martinez, Paredes, Pacheco, Miranda - Blanco, Baena - Rodri, Sancet, S. Gomez - Ruiz.


Najavu piše: Davorin Olivari

S posebnom pozornošću pratili smo utakmicu Rumunjska - Španjolska (0:3). Mlada Furija izgledala je sjajno, dominantno, domaćini Eura nisu imali baš nikakve šanse. Španjolci, peterostruki prvaci Starog kontinenta u ovoj dobnoj kategoriji djelovali su upravo - zastrašujuće. Kad s njima usporedimo naše dečke koji su izgubili od Ukrajine, onda bismo mogli ustvrditi da Skočićeva momčad protiv Španjolaca nema baš nikakve šanse.

Ali, naravno, nogomet je to, iznenađenja su uvijek moguća, nisu niti naše nogometne nade “pale s kruške”. Imamo mi svojih aduta, odličnih igrača, a ne treba niti spominjati kakav motiv imati dečki nakon poraza od Ukrajinaca. Budimo realni, današnja utakmica je zapravo utakmica koja nas može održati u životu za prolazak skupine. Poraz bi nas vjerojatno poslao kući, bez obzira na onu posljednju utakmicu u skupini s domaćinom Rumunjskom.

Dobro, mladi su to dečki, podložni raznim izvedbama, od onih super do onih loših, podložni su oscilacijama, ali nekako nam se čini da domaćin Rumunjska ne može do pobjede protiv Ukrajine koja će ovoga puta sigurno igrati u jačem sastavu nego što je igrala protiv Hrvatske. Vjerojatno će u rosteru biti i svi oni koji su već igrali za A selekciju, možda će startati i najveća zvijezda Mihajlo Mudrik...

Ako Hrvatska izgubi od Španjolske, a Ukrajina uhvati i bod protiv Rumunja koji ne djeluju impresivno, Skočićevi dečki će u zadnjem kolu u skupini igrati “za čavle”, za ništa. Dobro, ne baš za ništa, već za častan oproštaj, idemo kazati za prestiž.

image
 Foto: Razvan Pasarica/sport News 

Da bi naši mladi ostali u igri za nastavak natjecanja, morat će ubaciti u petu brzinu, jer ona izvedba protiv Ukrajine jedva da je bila u drugoj. Naravno, logično je očekivati sasvim drugačiju priču od sudara s Ukrajinom.

Za pretpostaviti jest da će se Skočićevi dečki braniti većinu utakmice, da će stajati u bloku, te onda brzom tranzicijom po oduzetoj lopti pokušati ugroziti Španjolce. Nadigravati se s mladom Furijom ne bi imalo nikakvog smisla. Zato je nekako logično predviđati da ćemo izgledati bitno bolje nego protiv Ukrajinaca. Tu prije svega mislimo na činjenicu da nam suparnici neće prolaziti kroz obrambene redove kao da ne postoje, da nam vezna linija neće biti izgubljena u međuprostorima. Trebalo bi sve biti nekako zgusnutije, čvršće, stabilnije.

Zanimljivo će biti vidjeti za kakav će se sastav odlučiti Skočić. Vjerojatno se mogu očekivati promjene u obrambenoj liniji, a možda se izbornik može odlučiti za promjenu sustava igre, možda zaigra s trojicom stopera. To su naravno samo naša nagađanja, Skočić krije sastav.

Protiv Ukrajine naši su obrambeni igrači bili najlošiji dio momčadi. Franjić Perković su bili podosta dezorijentirani na stoperskim pozicijama, Čolina je bio loš na poziciji lijevog beka, Sigur tek nešto bolji na poziciji desnog. Hoće li Skočić posegnuti za promjenom stoperskog para ili barem jednog od stopera? Hoće li priliku od starta dobiti Nikola SoldoKrešimir Krizmanić ili možda Niko Galešić? Hoće li se možda na poziciji lijevog beka pojaviti Perković koji je to igrao u Dinamu?

- Nakon analize vidjeli smo detalje i došli do nekih zaključaka, mislim da imamo jasnu sliku. Španjolska je jako organizirana momčad, s rotacijama i konceptima, s dosta dubine, pri čemu su bokovi njihovo najjače oružje. Cijeli sam život blizak španjolskom nogometu, trenirali smo već neke varijante kako se postaviti protiv njih. Svi smo se poslije Ukrajine osjećali loše, no pokušali smo već istu večer igrače dovesti u red, da prebace misli na sljedeću utakmicu.

- Svjesni smo da ne možemo vratiti što smo izgubili, ali i da se možemo vratiti kroz dvije sljedeće utakmice. Vjerujem da možemo do dobrog rezultata - kazao je jučer hrvatski izbornik Dragan Skočić.

image
Foto: Adam Davy/pa Images 

Dominik Kotarski, prvi vratar mlade hrvatske vrste, nije mogao ništa kod dva pogotka koja su nam u mrežu servirali Ukrajinci na startu Eruposkog prvenstva. Kako u napadu Hrvatska nije uspjela ništa učiniti, upisan je startni poraz.

Protiv Španjolske sigurno će prvi hrvatski golman imati jako puno posla. Imamo osjećaj da će o njemu mnogo toga ovisiti na današnjoj utakmici.

- Ne bismo se trebali zamarati onime što je bilo prije, sada moramo u ove dvije utakmice napraviti sve u svojoj moći da pobijedimo i prođemo dalje. Sve je u našim rukama. Nema pritiska, nismo mi loša momčad pa da razmišljamo samo kako primiti što manje pogodaka. Imamo moć i znanje da pariramo Španjolskoj, koja je dobra momčad, no ne treba nikoga previše uzdizati, trebamo gledati sebe i odigrati najbolje što znamo - kazao je Kotarski.

Skočić je na krajuj nadodao i ovo...
- Gledao sam Španjolce. Dosta dobro poznajem njihov nogomet, njihovi igrači donose funkcionalno nešto drugo na terenu. Kad smo trenirali, jedna od stvari bila je i priprema za Španjolce. Imamo spremno nekoliko varijanti - zaključio je hrvatski izbornik.

Naravno da smo svi nestrpljivi vidjeti te varijante.

Izvor: sportske.hr/Foto: Pavlo Kubanov/Zuma Press

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.