Ubijeni iz zasjede: Obilježena 30. obljetnica stradavanja dvojice bjelovarskih specijalaca

19.07.2021. 21:48:00

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obitelji poginulih, suborci, prijatelji i brojni drugi danas su u mjestu Purnica nedaleko od Sirača obilježili 30. obljetnicu stradavanja Željka Cindrića i Ivice Filkovića, dvojice pripadnika Specijalne jedinice policije ”Omege” Bjelovar, koji su ubijeni na današnji dan 19. srpnja 1991. godine.
Željko i Ivica bili su prve žrtve iz Specijalne jedinice policije Omege.

Preobukli se u šumske radnike

Na današnji dan devet hrabrih specijalaca preobučenih u šumske radnike u jutarnjim satima su kombijem Šumarije upućeni put predjela ”Stari magazin”, mjesta gdje su naoružane skupine pobunjenih Srba presretali šumske radnike.
Nakon što su stigli do spomenutog mjesta, kombi je zaustavio jedan pobunjenik zapovjedivši im da izađu iz vozila. Na hrvatske specijalce paljbu je potom otvorilo
nekoliko pobunjenika, skrivenih u zasjedi na brdu i pored puta.
U događaju su teško ranjeni Jozo Ćurić, Zdravko Hudeček, Josip Karpišek, Mika Pašalija, Ivan Smolčić i Davor Špoljarić.

Pobunjenici pobjegli u šumu

Zbog žestoke vatre i ranjavanja, vozač kombija je sletio u rječicu Purnicu, iz kojeg su tri naša specijalca uzvratila paljbu prema srpskim položajima. U međuvremenu je na mjesto napada stiglo 40–ak njihovih suboraca koji su se kretali iza njih te su se srpski pobunjenici povukli u šumu.
Ovo samo govori u prilog tome da su ovi mladi ljudi bili istinski domoljubi, koji su bili spremni u svakom trenutku i bilo gdje braniti svoju Hrvatsku, bilo gdje i bilo kad obaviti svoju časnu zadaću. Mi Hrvati smo kroz stoljeća pamtili svoje heroje,
tako ni žive ni mrtve u obrambenom Domovinskom ratu ne smijem zaboraviti.

Minuta šutnje

Ni danas, nakon 30 godina krvnici i zločinci nisu procesuirani niti kažnjeni za svoje zločine.
Nakon polaganja vijenaca održana je minuta šutnje. Okupljenima se s nekoliko prigodnih riječi obratio Marko Đurak, predsjednik Udruge specijalne policije Omege, dok je Svetu misu zadušnicu za poginule predvodio policijski kapelan prečasni Damir
Vrabec.

Foto: Arhiva BJLive Članovi Udruge specijalne policije Omege u Purnici nedaleko Sirača (19. srpanj 2019.)

POVJESNICA – Zasjeda u Siraču 19. srpnja 1991.

I dok je Prva satnija bila angažirana u Glini, na matičnom su području Omege doživjele prvi tragični gubitak. Još polovicom lipnja na Papuku su se, u okolici manastira Pakra, pojavile naoružane skupine pobunjenih Srba.
Polovicom srpnja Policijska uprava Bjelovar primila je više obavijesti od građana
i radnika Šumarije Sirač da pobunjenici na Papuku, na cesti Sirač – Voćin, ometaju rad šumskih radnika tjerajući ih iz šume te da dočekuju u zasjedama vozila Šumarije i vraćaju ih u Sirač.

Prepadi pobunjenika

Do 17. srpnja stanje se toliko pogoršalo da je slatinska policija bila prisiljena zaustaviti prometovanje tom cestom iz smjera Voćina. Kako bi se stalo na kraj prepadima pobunjenika, Druga satnija Omega jačine 50–ak pripadnika po usmenoj je zapovijedi načelnika Policijske uprave Bjelovar krenula na zadaću na Papuku. Devet specijalaca pod zapovjedništvom Joze Ćurića preobučeno je u šumske radnike i kombijem Šumarije upućeno u ranim jutarnjim satima 19. srpnja 1991. put predjela Stari magazin, mjesta gdje su pobunjenici presretali šumske radnike. Istodobno se
nedaleko iza njih vozilima kretala druga skupina od 40–ak specijalaca pod
zapovjedništvom Miralema Alečkovića koji su im trebali biti podrška.

Razmjena vatre

Devet maskiranih specijalaca kombijem je prošlo pokraj manastira Pakra u smjeru sela Zaile i došlo do šume Purnica, tj. mosta na rječici Purnici, gdje ih je zaustavio
jedan pobunjenik zapovjedivši im da izađu iz auta. Na mostu je bila postavljena
barikada i puškostrojnica M–53. U tom trenutku došlo je do međusobnog
okršaja. Na hrvatske specijalce paljbu je otvorilo nekoliko pobunjenika s
barikade, skrivenih u zasjedi na brdu iznad vozila. Uslijed ranjavanja vozača
kombi je sletio u rječicu Purnicu, iz kojeg su prvi izašli vozač Josip Karpišek,
Zdravko Hudeček i Davor Špoljarić te otvorili paljbu prema srpskim položajima.
U međuvremenu je na mjesto napada stiglo 40–ak njihovih suboraca, te
su se srpski pobunjenici povukli u šumu.

Na mjestu preminuo

Specijalac Željko Cindrić (1970.) u napadu je odmah poginuo, dok su još sedmorica ranjena, lakše i teže. Šestorica ranjenika: Ivica Filković, Josip Karpišek, Zdravko Hudeček, Ivan Smolčić, Jozo Ćurić i Mika Pašalija odmah su otpremljena u bolnicu u Pakracu, gdje im je pružena liječnička pomoć.
Za Ivicu Filkovića (1968.) bilo je prekasno. Preminuo je u bolnici.
Josip Karpišek zbog teških je rana prebačen na liječenje u Zagreb, gdje mu je amputirana podlaktica. Sedmi ranjeni specijalac iz kombija, Davor Špoljarić, prije dolaska pomoći izvukao se s mjesta napada i pješice krenuo prema Voćinu, kamo je došao u 13,30 sati i od policajaca u tamošnjoj Policijskoj ispostavi zatražio pomoć.

Pucano s tri različita mjesta

Nakon što su ga previli, prebacili su ga u bolnicu u Virovitici.
Očevid na mjestu napada u Purnici obavio je tadašnji istražni sudac Okružnog suda Bjelovar u prisutnosti zamjenika javnog okružnog tužioca i daruvarskih policajaca. Očevidom je utvrđeno da je na kombi pucano s tri različita mjesta na kojima je pronađeno više čahura kalibra 7,9 mm i 11,43 mm na kamenoj cesti i dvije vojničke kape s četničkim kokardama na njima. Na kombiju je pronađeno 12 prostrjelnih rupa, dok su sva stakla bila razbijena od udara kiše metaka.

Izvor: bjelovar.live/Foto: BJLive

Izvorni autor: Ivan Karačony

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.