‘UBIT ĆEMO TUĐMANA’: Skup na Petrovoj gori posjetilo je 100 tisuća pobunjenih Srba

03.03.2021. 15:10:00

VELIKOSRPSKI MITING

Na današnji dan 1990. godine najavljen je skup “Narodni zbor bratstva i jedinstva, a održan je narednog dana na Petrovoj gori.

Točnije, ovaj se skup u organizaciji Savez antifašističkih boraca kao mogućnost počeo spominjati već u veljači, no 03. ožujka 1990. – obznanjeno je kako je sve spremno.

Taj nacionalistički miting okupio je oko sto tisuća Srba pristiglih iz svih dijelova Jugoslavije, a osobito iz Hrvatske.

Iako je miting najavljen sa ciljem da se izrazi “nezadovoljstvo djelovanja tadašnjeg CK SKH”, već tada je bilo jasno kako će se okupljanje pretvoriti u velikosrpsku propagandu. Znali su to i iz Saveza komunista Hrvatske koji su poslali priopćenje upozorenja:

Hrvatski komunisti upozorili na huškački skup

“Način, najave i pripreme skupa na Petrovoj gori, kao i nacionalističko djelovanje pojedinaca i grupa u njegovoj pripremi, najava organiziranog dolaska već ranije eksponiranih nacionalista izvan Hrvatske, te medijska podrška tom skupu, ukazuju na pokušaj da se on pretvori u sredstvo međunacionalnih razdora, širenja srpskog nacionalizma i političke destabilizacije Hrvatske.”

I bili su u pravu.

Povici iz gomile koji su uzvikivali “ubit ćemo Tuđmana”, “izdaja”, “ovo je Srbija”, “dajte nam oružje”, “idemo u Zagreb” i slično, jasno su davali do znanja da se Srbi iz Hrvatske neće složiti sa njezinom najavljenom politikom osamostaljenja. Antifašisti su na tom skupu došli u nezavidnu situaciju kada su pristaše SDS-a počele zahtijevati da se Jovan Opačić obrati mnoštvu. Tada je među njima došlo do incidenta zbog čega se morala umiješati i jugoslavenska policija.

Ovaj velikosrpski skup prepun huškačkih poruka u Petrovoj gori bio je prvi pokazatelj da Srbi neće biti blagonakloni prema hrvatskoj težnji neovisnosti, ta da će – ustraju li u tom naumu, rat biti neizbježan.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Screenshot

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.