Udara li Ivan Anušić temelje novog suverenizma u Republici Hrvatskoj?

27.02.2021. 10:42:00

…Zbog toga je u svim ispitivanjima javnog mnijenja Ivan Anušić ovaj puta izraziti favorit i garancija da će istok Hrvatske i nadalje biti „plav“….

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Čini se da je COVID-19 osim razornog djelovanja na globalno zdravlje čovječanstva otvorio neka ključna pitanja koja su od presudne važnosti za svekoliko zdravlje država i nacija? Virus je otvorio pitanja nove paradigme poimanja suverenizma što se može podvući pod nazivnik samodostatnost, a to je sintagma koja se odjednom pojavila u mainstreamu kao pojam suprotan svakom obliku proklamiranog globalizma.

Države su se pred ovom zdravstvenom ugrozom gotovo hermetički zatvorile u svoje granice, a nacionalna svijest i zajedništvo pred nevidljivim neprijateljem dobilo je sasvim novu cijenu.

Nije li istina, da je bauk globalizam koji se temelji na odumiranju obitelji, država i nacija, možda i dugoročno izgubio bitku sa suverenim i nacionalnim i možemo li se nadati prosvijetljenu zdrave pameti kako bi ta ideja samodostatnosti postala ugaoni kamen i vizija za neku novu budućnost naše domovine?

Sve oči nacije odjednom su uprte u plodonosnu hrvatsku ravnicu i čini se kao da smo se konačno probudili iz ružnog sna sa spoznajom da nas neće nitko nahraniti ni u dobru ni u zlu, ako za to ne budemo sami sposobni.

Nije li danas poprilično jasno da snaga Hrvatske leži u njedrima i srcu Slavonije, koja preko noći još jednom postaje prva i posljednja crta obrane domovine kao što je to bilo i u doba Domovinskog rata ?

Nije li istina da će Republika Hrvatska biti suverena onoliko koliko bude sposobna vlastitim resursima i snagom nahraniti i napojiti, ne samo svoje žitelje već i sve one milijune turista koji će ponovo hrliti našem najljepšem moru, našim blagorodnim ravnicama, planinama i šumama u najljepšem kutku na ovome svijetu? Nije li istina da Slavonija, Baranja, Srijem i ostali istočni krajevi ruralne Hrvatske s najplodnijom zemljom na Svijetu, mogu bez ikakve sumnje ponuditi najbolje, ekološki čiste izvozne proizvode koji mirišu na zdravlje i zdraviju budućnost?

Vlada Republike Hrvatske pod vodstvom Andreja Plenkovića u svom prvom mandatu marljivo je radila na rehabilitaciji Slavonije , Baranje i Srijema precizno razrađenim programima, planiranim infrastrukturnim projektima, vizijom ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, ulaganjem u napredne tehnologije, a sve to je sadržajno opisano u strategiji Projekta Slavonije, Baranje i Srijema. Za taj projekt Vlada Republike Hrvatske odvojila je 12,5 milijardi kuna, a od tog iznosa već je uloženo 4,6 milijardi kuna u konkretne projekte. Čini se da se netko konačno uhvatio u koštac sa svim onim pogrešnim politikama koje su naše najplodonosnije krajeve gurnuli u mrak regionalnog izolacionizma, kada su hrvatski proizvođači hrane, oštećeni politikama pogodovanja uvoznom lobiju, izgubili gotovo svaku nadu, što je rezultiralo propašću OPG-ova i pogubnim trendom iseljavanja.

Spoznaja da Hrvatska može biti jaka i suverena samo onoliko koliko su jake Slavonija, Baranja, Srijem i ruralni dijelovi naše domovine postaje dominantna suverenistička misao.

Za realizaciju tih esencijalnih suverenističkih vizija potreban je kontinuitet, potrebno je drugo poluvrijeme nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima , potrebna je stabilnost i potrebne su kompeticije vodstva države i Plenkovićevih suradnika na terenu koji bi još jednom timskim radom bili spremni poginuti za svoju Slavoniju, Baranju i Srijem.
Na lokalnim izborima, koji će uskoro uslijediti, birat će se taj kontinuitet vidljivog napretka prema novom suverenizmu kroz samodostatnost u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda.

Značajnu, ako ne i ključnu ulogu ulogu za nastavak rasta te proaktivne ideju, imat će svakako župan OBŽ-a Ivan Anušić sa svojim suradnicima. Nakon velikog uspjeha na parlamentarnim izborima kada je Anušić sa svojom listom u OBŽ-u HDZ-u donio dva do tri mandata više, što nitko nije ni planirao niti realno očekivao, s pravom se od njega očekuje kontinuitet tog pobjedničkog niza i na ovim lokalnim izborima. Zbog toga je u svim ispitivanjima javnog mnijenja Ivan Anušić ovaj puta izraziti favorit i garancija da će istok Hrvatske i nadalje biti „plav“.

U prošlosti smo bili svjedoci silnih šteta koje je pretrpio istok Hrvatske zbog gubernatorskog izolacionizma i politikantskog prepucavanja lokalnih moćnika s centralnom državom. Ključ razvoja istoka Hrvatske svakako leži u skladnim odnosima Banskih dvora s istokom Hrvatske i to je ujedno i komparativna prednost Ivana Anušića pred ostalim konkurentima u borbi za poziciju župana u OBŽ-u.

U tom kontekstu, vrlo je značajno da istok Hrvatske konačno ima i svoju ministricu Natašu Tramišak u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koja se svojim kompetencijama dokazala u uspješnom povlačenju sredstava iz fondova EU-a. Te činjenice značajno utječu na predizbornu atmosferu u OBŽ-u na ovim lokalnim izborima, pa bi se taj pobjednički mentalitet optimizma mogao preliti i na sam grad Osijek, a popularnost Ivana Anušića mogla bi biti percepcijski važna i prilikom izbora HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Osijeka Ivana Radića.

Moglo bi se dogoditi prvi puta u povijesti da „nepokoreni grad“ Osijek, kao svojevrsna metropola istoka Hrvatske, dobije HDZ-ovog gradonačelnika.

Novi suverenizam kroz samodostatnost u proizvodnji strateških prehrambenih proizvoda, može se graditi jedino s novim, mladim i sposobnim ljudima. Jedino konačnim prekidom utjecaja okoštalih frakcijskih strukturama unutar HDZ-a, koje su svojevremeno svojim pogrješnim politikama i partitokratskim kadroviranjem dovele istok Hrvatske na prosjački štap, i davanjem punog povjerenja mladim proaktivnim ljudima, može se oživotvoriti novi suverenizam kao mehanizam napretka i kao jedino legitimno oružje u borbi protiv uvoznog lobija.

Jačanja poljoprivredne proizvodnje , povećanje izvoza i smanjivanje uvoza prehrambenih proizvoda, osnovne su pretpostavke na kojima se može graditi i izgraditi novi suverenizam!

Kazimir Mikašek

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Izvorni autor: Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.