Udruga IX. bojne HOS-a: Split bez Thompsona, ali s izvođačima koji su podržavali agresiju

17.10.2024. 17:00:00

Nakon konferencije za tisak održane prije nekoliko dana, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji su njihovi stavovi preneseni u medijima. Ističu kako su željeli skrenuti pozornost na događanja koja ih tište, ali smatraju da javnost i mediji ignoriraju njihove poruke ili ih pogrešno interpretiraju.

Ova splitska udruga, na čijem je čelu Marko Skejo, ponovno se oglasila kako bi dodatno pojasnila svoj stav o nepravdi koju osjećaju, osobito zbog nastupa srbijanskih izvođača u Hrvatskoj, dok Marko Perković Thompson, prema njihovim riječima, nema ista prava.

"Boli činjenica da se namjerno prešućuje statistika, brojke, službeni podaci koji jasno svjedoče o strahoti Domovinskog rata, pa se često zapitamo za koju smo se mi državu borili, za čije interese. Znaju li naši susjedi, komšije da je preko 15000 tisuća ljudi ubijeno u nametnutom Domovinskom ratu? Znaju li naši susjedi i naše komšije, a onda uz to i naša djeca, da je po službenim podacima poginulo 8 257 hrvatskih branitelja? Znaju li gore spomenuti da je u ratnom vihoru stradalo preko 6000 nevinih i nedužnih civila?" - pitaju se članovi udruge.

Također ističu da se prešućuje kako su mnogi stradali upravo od ruku susjeda i dojučerašnjih prijatelja. "To su osobe koje imaju svoje ime i prezime, osobe koje imaju svoje obitelji, one koje ih traže, koje bi ih željeli samo dostojanstveno sahraniti. Još više boli činjenica da su još uvijek živi oni koji znaju gdje su zakopani, doslovno bačeni, zvjerski mučeni i lišeni svakog ljudskog dostojanstva. Ali oni šute i time još više otvaraju i produbljuju i onako svježe rane. Također se svjesno prešućuje činjenica da je ubijeno 402 djece. Tko je njihov glas?"

Posebno su ukazali na tragediju silovanih djevojčica, žena i majki, o kojima, prema njihovim riječima, danas nitko ne govori.

"Na prvom su mjestu silovane djevojčice, žene i majke o kojima danas nitko ne govori. Žalosna je činjenica da i udruge koje su i osnovane za zaštitu života, ženskih prava i koje su dužne promovirati dostojanstvo djevojčica, žena, majki – vješto šute i prešućuju ovu strašnu činjenicu i tragediju. Zašto su svi iskazi, izjave, živa svjedočanstva koja su žene dale po izlasku iz logora, zatočeništva, po završetku rata zauvijek ostale namjerno spremljene i vješto zaključane od svjetla dana i istine u ladicama sudova, državnog odvjetništva. Porazna je činjenica da njihovi silovatelji, nalogodavci i danas slobodno i nekažnjeno šetaju našom domovinom, puno puta i kao zaposlenici javnih službi države protiv koje su ratovali i činili strašni zločin. Susreću svoje žrtve a nerijetko prijete i novim zločinima kao i ponavljanjem istog."

U svom priopćenju, Udruga IX. bojne HOS-a postavlja pitanje je li itko iz Srbije ikad iskazao žaljenje zbog 1.500 razorenih i zapaljenih sakralnih objekata ili je li netko ponudio ratnu odštetu zbog pretrpljenih ljudskih i materijalnih gubitaka. Naglašavaju da ne mrze nikoga, već traže javnu raspravu i promišljanje o svim spomenutim temama.

Udruga također poziva medije da budu njihov glas, osobito u studenom, kada se sjećamo žrtava Vukovara i Škabrnje.

U ovom gradu iz kojeg su, kažu, na ratišta odlazili kao golobradi dječaci i u kojem su osnovane pobjedničke brigade i postrojbe, čudno je i ovih dana čuti najave pjevača koji su podržavali neprijateljsku agresiju: “Kako to? Kako je moguće da u našem gradu ima mjesta za takve, a nema mjesta za našeg istinskog heroja junaka, domoljuba i Hrvatskog branitelja Marka Perkovića Thompsona?”, pitaju se za kraj

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Marko Skejo/video screenshot

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.