Udruga veterana 3. gardijske brigade Kune uspješno je završila projekt „Učimo zajedno“

23.10.2020. 10:41:00

Udruga veterana 3. gardijske brigade Kune uspješno je završila projekt „Učimo zajedno“ financiran od strane Ministarstva hrvatskih branitelja putem Javnog poziva za financiranje aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Projekt „Učimo zajedno“ kreiran je i proveden kroz 4 on-line edukacije ( Vodič sigurnosti na društvenim mrežama, On-line kupovina, Korištenje aplikacija za Internet bankarstvo i Korištenje On-line aplikacija javnih usluga).

On-line edukaciju kroz 4 radionice uspješno je završilo   159 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, te se educiralo za sigurno korištenje modernih informatičkih tehnologija, čime se psihološki osnažilo i prilagodilo novim uvjetima života sa virusom COVID -19.

Detaljan opis završenog projekta:

DETALJAN OPIS PROVEDENIH AKTIVNOSTI

 

1. AKTIVNOST: PRIKUPLJANJE PODATAKA, NABAVKA OPREME, IZRADA WEB STRANICE I PROVOĐENJE ONLINE INFORMATIČKIH RADIONICA

Nakon pripremnih aktivnosti prikupljanja podataka o korisnicima i ostalih pripremnih aktivnosti 28.8.2020. nabavljeno je serversko računalo za uspješnu provedbu online radionica i završena je izrada web stranice projekta.Na serversko računalo instaliran je open-source softver za online nastavu BigBlueButton i time je osigurana komunikacija sudionika radionice. Tijekom svih navedenih aktivnosti osigurano je knjigovodstveno praćenje projekta „Učimo zajedno“. Prije početka aktivnosti izvođenja online radionica korisnici su upoznati sa korištenjem i mogućnostima online učionice o čemu je napravljen i dostavljen korisnicima priručnik. Aktivnost provedbe online informatičkih radionica u ukupnom trajanju 100 nastavnih sati koju provodi udruga u suradnji sa ustanovom za obrazovanje započela je 4.9.2020.

 

1.1 ONLINE RADIONICA – VODIČ SIGURNOST NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Aktivnost je uspješno provedena u periodu od 4.9.2020. do 12.9.2020.

49 korisnika sudjelovalo je u radionici u trajanju 25 nastavnih sati

OPIS RADIONICE:

Sudionici edukacije Vodič Sigurnost na društvenim mrežama su detaljno upoznati od strane stručnjaka o sigurnom načinu korištenja društvenih mreža, mogućnostima zaštite, načinu korištenja društvenih mreža, opasnostima koje su najčešće u korištenju društvenih mreža i sigurnoj razmjeni podataka putem društvenih mreža.

 

1.2. ONLINE RADIONICA – ONLINE KUPNJA

 

Aktivnost je uspješno provedena u periodu od 14.9.2020. do 22.9.2020.

38 korisnika sudjelovalo je u radionici u trajanju 25 nastavnih sati

OPIS RADIONICE:

Korisnici edukacije Online kupnja su na radionici  detaljno upoznati sa procesom kupnje putem interneta i pretpostavkama za početak online kupnje (bankarske kartice i PayPal). Vježbe su uključivale proces procjene sigurnosti pojedine web trgovine, pravilno očitavanje SSL certifikata za online plaćanje i proces sigurnog plaćanja. Sudionici radione posebno su se upoznali sa zakonodavnim okvirom, pravima i zaštitom kupaca nakon online kupnje.

 

1.3. ONLINE RADIONICA – APLIKACIJE ZA INTERNET BANKARSTVO

Aktivnost je uspješno provedena u periodu od 23.9.2020. do 01.10.2020.

29 korisnika sudjelovalo je u radionici u trajanju 25 nastavnih sati

OPIS RADIONICE:

Sudionici radionice „Aplikacije za Internet bankarstvo“ detaljno su upoznati s procesom korištenja usluga Internet bankarstva. Odabirom usluge koja najviše odgovara krajnjem korisniku. Pretpostavkama za početak korištenja usluge Internet bankarstva, sigurnim pohranjivanjem pina i lozinke, procesom instalacije softvera neophodnog za uslugu Internet bankarstva. Vježbe su uključivale prijavu korisnika i uređaji za autentifikaciju, Sudionici radione posebno su se upoznali sa zaštitom podataka u tranzitu između klijenta i banke, zadavanjem platnih naloga, autorizacijom platnih transakcija i preporukama za zaštitu od internetskih prijevara.

 

1.4. ONLINE RADIONICA – KORIŠTENJE ONLINE APLIKACIJA JAVNIH USLUGA

Aktivnost je uspješno provedena u periodu od 02.10.2020. do 10.10.2020.

41 korisnika sudjelovalo je u radionici u trajanju 25 nastavnih sati

OPIS RADIONICE:

Sudionici radionice korištenja online aplikacija javnih usluga kroz praktičnu vježbu usvojili su znanja upotrebe online sustava javnih e-usluga na kojima su koristili;  Potvrde iz Registra osoba s invaliditetom, Predaju zahtjeva hrvatskih branitelja i članova obitelji, E-usluge socijalna skrb, E-naručivanje, E-uputnicu i ostale aplikacije sustava E-građani.

Tijekom provedbe radionice posebno su se upoznali sa korištenjem javnih usluga odnosno; ishođenjem vjerodajnica za prijavu u sustav, pristupanjem elektroničkim uslugama putem vjerodajnice, vrstama i primjenom vjerodajnica u elektroničkim javnim uslugama, otvaranjem osobnog korisničkog pretinca, korištenjem mobilnih uređaja za pristupu osobnom korisničkom pretincu, aktivnim korištenjem navedenih usluga. Tijekom radionice upoznali su se sa aktualnim informacijama o aplikacijama u sustavu elektroničkih javnih servisa.

 

                                                                                              

 

U OSIJEKU, 21.10.2020. g.                                                                      

                                                                                        Predsjednik Udruge veterana 3. GBR „ Kune“

                                                                                                              Tihomir   Kmet  

                                                                                                                  

Izvorni autor: UVTGB Kune

Autor: