Udruga veterana 5. Gardijske brigade prekida sve odnose s potpisnicima pomilovanja za udbaške ubojice

19.04.2022. 16:00:00

Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“ osuđuje, za nas sramotan čin potpisivanja molbe nekolicine umirovljenih generala predsjedniku Republike Hrvatske za pomilovanje osuđenih pripadnika bivše jugoslavenske tajne policije UDB-a Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća.

Njihovo uplitanje u ovaj predmet smatramo neprihvatljivim sa stanovišta očuvanja digniteta Domovinskog rata pa i same rezolucije o Domovinskom ratu. Smatramo da se generali kao sudionici Domovinskog rata trebaju zalagati za donošenje pravnog okvira ili zakona o lustraciji u Republici Hrvatskoj kako bi se spriječilo bivše nositelje visokih dužnosti u komunističkoj partiji UDB-i ili KOS-u da budu nositelji vlasti te da imaju visoko pozicionirana politička mjesta u državi, vladi ili javnim poduzećima ili bar ustrojiti registar sa imenima i prezimenima osoba aktivnih u javnom i političkom životu Hrvatske, a ne oslobađanje ili pomilovanje onih koji bi bili obuhvaćeni lustracijom.

Naša udruga prekida svaki odnos i suradnju sa umirovljenim generalima, supotpisnicima ove molbe, a i Generalskim zborom kao udrugom sve dok ista udruga javno ne osudi i ne izbaci iz svog članstva navedene generale, stoji u priopćenju UV5GBR „Sokolovi“ kojeg potpisuje predsjednik Zoran Marunček.

Autor naslovne fotografije: Roberta F., CC BY-SA 3.0, Poveznica

Izvor: Nacionalno.hr/PDN

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.