UGLEDNA EKONOMISTICA UPOZORAVA: Hrvatska definitivno nije spremna za uvođenje eura

15.09.2021. 09:47:00

EURO - DA ILI NE

Maruška Vizek, pomoćnica ravnateljice ekonomskog instituta, je gostujući na televiziji N1 utvrdila kako 2023. definitivno nije dobra godina za uvođenje eura jer hrvatsko gospodarstvo strukturalno nije spremno za takav potez.

Vizek je istaknula da se tek treba vidjeti ispunjavamo li kriterije konvergencije da bi se euro uopće mogao uvesti, ali čak i uz to stanje našeg gospodarstva, neprovođenje strukturnih reformi, vrlo nizak rast proizvodnosti rada, izostanak vidljive konvergencije dohodaka, izostanak strukturne konvergencije da bi gospodarstvo bili što sličnije onima u eurozoni i vrlo upitna kvaliteta institucija su znak da Hrvatska nije spremna za euro.

Ističe i kako i sve više građana diže kredite u kunama, te je u ovom trenutku udio kunskih kredita preko pola, a udio europskih kredita se smanjio ispod polovice ukupnih kredita i ima tendenciju daljnjeg pada.

Vizek kaže da je i jedan od razloga zbog čega Hrvatska ne bi trebala brzati s uvođenjem eura i činjenica da Europsku monetarnu unije ne prati adekvatna politička integracija, prije svega vezana za fiskalne politike i tu će uvijek dolaziti do jako velikog trenja između zemalja članica koje ne žele taj vid integracije i koji su neto davatelji i drugih zemlaja, koje su neto primatelj i kojima takav vid dublje fiskalne integracije paše.

Osvrnula se i na tvrdnje pristaša uvođenja eura koji su rekli da će i u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji rasti plaće nakon uvođenja eura istaknuvši da rast plaća može biti vezan samo za rast proizvodnosti rada, a da bi rasla proizvodnost rada, Hrvatskoj trebaju strukturne reforme i europska monetarna unija čarobni štapić koji će nam riješiti probleme.

“Temeljni razlog zbog čega se nalazimo tu gdje se nalazimo su naši realni strukturni problemi, a europska monetarna unija to neće riješiti”, zaključila je.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Izvorni autor: Dnevnik.hr/N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.