Ugledni hrvatski stručnjak: Prestanimo brojati zaražene, omikron radi za nas! Ne cijepiti zdravu djecu!

07.07.2022. 11:16:00

Dr. Mladen Smoljanović, splitski epidemiolog s više od 30 godina iskustva, bivši ravnatelj NZJZ Splitsko-dalmatinske županije te umirovljeni profesor s Katedre za javno zdravstvo na Medicinskom fakultetu u Splitu, u autorskom tekstu na portalu Dalmacija danas  dao je svoje viđenje aktualne situacije s koronavirusom.

Prenosimo dijelove teksta.

“Kroz proteklih punih pola godine Omikron virus kao brzo šireći, ali s puno blažim kliničkim slikama bolesti jer virusi zahvaćaju uglavnom organe gornjih dišnih puteva bez ili s vrlo malo upala pluća, zarazio je gotovo jednak broj stanovnika kao svi prethodni korona virusi kroz pune dvije godine trajanja pandemije.

Od ukupno zaraženih 552 milijuna 263,5 milijuna 47,7% je protekle pola godine zaraženo Omikron sojem i njegovim varijantama

Iz ovog razloga sadašnje stanje korona pandemije slobodno bi se moglo nazvati OMIKRON PANDEMIJA.

Istovremeno broj preminulih u Omikron pandemiji je 903.570 što je 14,2% svih preminulih kroz svo vrijeme trajanja korona pandemije.

Letalitet, tj. udio preminulih u odnosu na broj zaraženih, u Omikron pandemiji je 0,34%, što je 6,7 puta manji letalitet nego 2020. godine (2,29%) i 5,1 puta manji nego 2021. godine (1,73%) kada je masovno korištena specifična zaštita cijepljenjem.

Treba imati na umu da raspravljamo temeljem broja zabilježenih COVID-bolesnika. Međutim, sada kod tako blagog oblika bolesti u Omikron pandemiji bilježi se tek vrh sante leda koja iznosi svega jednu desetinu stvarnog broja zaraženih.

Pored medijske pozornosti uočava se sve više zabrinutih građana koji žele čuti kako se ponašati, kako se zaštiti, što mogu sami uraditi. Brine ih kako će se stanje dalje razvijati, što će biti na jesen, a tek je počelo ljeto. Slušam novinare koji jednostavno pritišću članove Stožera za borbu protiv pandemije korone pitanjima koje mjere Stožer kani poduzeti i kada kad je razvidno da se broj zaraženih ubrzano povećava.

Ne znam koliko je tko pratio ono što sam od prosinca pisao o Omikron soju kojeg sam najavio kao mogućeg osloboditelja od pandemije korona virusa u cijelosti.

Međutim Omikron sojevi ne mogu se zaustaviti na ovome. Veći dio od ukupno više od sedam milijardi stanovnika Svijeta još čeka da ih Omikron virusi pohode.

Omikron virusima nije izbjegla nijedna zemlja. Čak je svladao željeznu zavjesu Sjeverne Koreje te će tako pohoditi i sve dijelove koje u prvom naletu nije zahvatio. Možemo biti sigurni da mu nitko bez specifične otpornosti neće izbjeći. Kao što je pohodio sve zemlje Svijeta tako će sve dijelove pojedinih zemalja obići. Ovu činjenicu ne treba shvatiti pesimistično.

Dapače, ona ima svoju drugu puno povoljniju stranu. Dosad se potvrdilo da procijepljenost protiv korone kao i prethodno preboljele Covid-19 bolesti nisu pouzdana zaštita od Omikron virusa. Jeste da su cijepljeni i preboljeli Covid-19 imali blaže oblike bolesti ali isto tako postoje i oni potpuno nativni, necijepljeni i nisu preboljeli, a imali su blaže kliničke slike bolesti.

Sadašnja korona cjepiva slabe su učinkovitosti za zaštitu od Omikron infekcije.

Stoga je odluka EU da potvrdnice ostaju dalje na snazi još godinu dana neutemeljena i neće doprinijeti nikakvom smanjenju zaraženosti. COVID-potvrdnice su suvišne i treba ih ukinuti.

Ako misle da će najavljeno cjepivo protiv Omikron sojeva biti učinkovito i poboljšati stanje onda su u opet u zabludi. Dok ono stigne i dok se procijepi glavnina stanovništva virusi Omikron sojeva mogu višekratno obletjeti i prokužiti čitav globus.

Slična događanja ovom s Omikronom zamijećena su ranije u više navrata s gripom. Kod iznenadne pojave novog tipa virusa gripe, čiji antigen nije sadržana u ranijem cjepivu, do početne proizvodnje cjepiva prošlo bi najmanje šest mjeseci. Kroz to vrijeme virusi obiđu čitav Svijet više puta i zaraze glavninu stanovnika. Stoga su iskusni epidemiolozi uvijek isticali: Najbolji cijepitelj protiv gripe je sama gripa.

Isto vrijedi za Omikron soj. Kad je klinička slika bolesti gotovo kao jednaka kao kod gripe, kad je letalitet sve bliži letalitetu od gripe onda treba shvatiti da je i infekcija s Omikron sojem najbolji cijepitelj proti Omikron virusa.

Stoga sam stava da sada kod nas ne treba primjenjivati nikakve mjere zaštite. Treba jednostavno pustiti da Omikron virus ispuni ono što je na samom početku najavio. Prirodnim tijekom epidemijskog procesa samoregulacijom dokinut će i samog sebe.

Poglavito treba slijediti našu staru Zagrebačku epidemiološku školu. Protiv gripe pa tako i protiv korone nikako cijepiti zdravu djecu. Neka prirodnim prebolijevanjem bolesti kao obične banalne prehlade postignu cijelo životni imunitet na taj tip i srodne varijante virusa. Cijepni imunitet traje samo nekoliko mjeseci, jednu sezonu.

Zabilježeno je da je Omikron kroz šest mjeseci zarazio preko 250 milijuna stanovnika. Stvarni broj zaraženih može se procijeniti na 1,5 – 2,5 milijardi stanovnika. Može se projicirati da će do kraja 2022. godine više od 4 milijarde stanovnika Svijeta biti zaraženo, prokuženo Omikron virusima.

Ovo prokužen treba čitati cijepljen proti Omikrona, a možda i drugih korona virusa. Pitam sebe i vas tko bi u tako kratkom vremenu uspješno procijepio toliki broj ljudi. Nitko.

Dišite duboko u hladu borova uz plažu. Ne uzbuđujte se.

Budite bez brige. Omikron radi za sve nas.

Trebalo bi prestati brojiti i objavljivati broj zaraženih.”, piše dr. Smoljanović.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:zadarskilist.hr/Ugledni hrvatski epidemoiolog dr. Mladen Smoljanović

Izvorni autor: Dalmacija Danas/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.