Ugostitelji i poduzetnici predlažu četiri mjere za spas od propasti

23.01.2021. 10:34:00

Poduzetnici žele surađivati s Vladom Republike Hrvatske kako bi se donijele kvalitetne odluke koje će pomoći djelatnostima, a ne im dodatno naštetiti, zato su pripremili svoje prijedloge, navodi se u priopćenju udruge Glas poduzetnika i Nacionalne udruge ugostitelja.

Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad. Ističu da su navedene odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj.

Naime, ugostiteljskim objektima tipa 'Caffe bar' i 'Objektima jednostavnih usluga' u potpunosti je onemogućen rad, kao i priprema hrane te pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela.

Osim toga, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističu da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda. Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25% te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3%.

Kako bi se potaknuo rast ekonomske aktivnosti, Nacionalna udruga ugostitelja i UGP predlažu sljedeće:

– Jednakost prava na rad za sve ugostitelje.

– Osigurati jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od 3% ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. godini.

– Osigurati produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta.

– Nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova na način da je dokaz tome zaprimljen račun, a ne plaćeni račun. Uklanjanjem uvjeta unaprijed plaćenih računa ćemo omogućiti da se broj predanih zahtjeva sa 119 podigne na realno potrebnih 20-ak tisuća.

UGP traži otvaranje od 1. veljače

'Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, UGP traži otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno njihovo ustavno pravo na rad (ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl.), naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtijevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo', rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

'Nacionalna udruga ugostitelja i dalje nastavlja braniti interese svih ugostitelja. U ovom trenutku smatramo da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru. Svjesni smo činjenice da je zdravlje na prvom mjestu i da su uvjeti za normalan rad daleko ispred nas te da je zajednički cilj svih zemalja pandemiju staviti pod kontrolu i iskorijeniti je. Podržavamo popuštanje mjera u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali pri tome je nužno voditi računa o popratnim gospodarskim mjerama', rekla je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Dosad je cijeli sektor izgubio preko 11.000 zaposlenika, navodi se u priopćenju.

Izvor: tportal.hr/Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Izvorni autor: T.Ba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.